Met de aankoop van 744 miljoen aan aandelen door minister Hoekstra (Financiën) hoopte Nederland vorig jaar de positie van KLM in Air France-KLM veilig te stellen. D66 en PvdA zijn ontevreden over het verloop van de aankoop: "Er is helemaal niets bereikt."

"Het was een onorthodoxe, maar noodzakelijke stap", zei Wopke Hoekstra over zijn beslissing om voor bijna driekwart miljard euro aandelen aan te kopen bij Air France-KLM. De stap zou het voortbestaan van KLM moeten verzekeren. Belangrijk, gezien de bijdrage die het bedrijf aan de Nederlandse economie en werkgelegenheid levert. We zijn nu een jaar verder, maar de KLM staat er alleen maar zwakker voor, vinden D66 en PvdA.

Lees ook

Doodse stilte

"Sindsdien is er alleen maar doodse stilte", zegt Jan Paternotte (D66). "Er is helemaal niets bereikt. Terwijl er hele urgente redenen waren om deze aandelen te kopen."

Hij vertelt dat de positie van de KLM binnen de groep het afgelopen jaar eerder zwakker is geworden dan sterker. "De CEO van Air France zit nu in de Raad van Commissarissen van KLM, terwijl KLM toestellen uit de vloot moet halen omdat Air France anders in de verhoudingen achterloopt."

Jan Paternotte (D66): "Als je dat soort verzwakking van je positie en vernederingen moet accepteren, moet je dan niet met de vuist op tafel slaan?"

Met de vuist op tafel

Ook pijnlijk vindt Paternotte het feit dat KLM uit het bestuur van de Wereldwijde Luchtvaartorganisatie moet stappen, terwijl ze daar medeoprichter van zijn. "Terwijl KLM komende zomer het congres daarvan organiseert. Als je dat soort verzwakking van je positie en vernederingen moet accepteren, moet je dan niet met de vuist op tafel slaan?"

"Het verhaal was destijds: we kopen die aandelen, vanaf dan hebben we meer invloed, krijgen we dingen voor elkaar, krijgen we betere bescherming en garanties voor KLM", vertelt Paternotte. "Dat is allemaal niet gebeurd. In plaats daarvan heeft KLM juist moeten inleveren."

150 miljoen euro kwijt

Paternotte maakt zich zorgen omdat oorspronkelijk beloofd is dat er na 4 maanden resultaten geboekt zouden zijn. "We zijn inmiddels een jaar verder. Als er nu gevraagd wordt wanneer het dan wel rond is is het wederom doodse stilte."

Volgens hem heeft het nut van de aankoop zich nog totaal niet bewezen. "Daarnaast zijn de aandelen ook nog gezakt in waarde waardoor we nu 150 miljoen euro kwijt zijn."

Beste luchtvaartmaatschappij van Europa

Minister Hoekstra ontkent dat de aanschaf van aandelen haar vruchten niet afwerpt. "Integendeel, wij hebben vanaf het begin gemerkt dat het echt een wereld van verschil betekent."

Hoekstra doelt hiermee op de mate van invloed die de Nederlandse staat heeft bij Air France-KLM, die volgens hem veel groter is sinds de aankoop. "Het gaat ons uiteindelijk om twee dingen: dat de belangen van de Nederlandse staat zijn gewaarborgd en dat we er samen met de Franse staat voor gaan zorgen dat dit de beste luchtvaartmaatschappij van Europa gaat worden. Ik ben ervan overtuigd dat dat gaat lukken."

Lees ook

Henk Nijboer (PvdA): "Hoekstra maakte allerlei beloftes waar niets van terechtkwam."

Beloftes waar niets van terechtkwam

Ook Henk Nijboer (PvdA) staat sceptisch tegenover de uitingen van minister Hoekstra. "Hij moet natuurlijk wel wat zeggen, hij heeft 700 miljoen belastinggeld geïnvesteerd."

Het PvdA-Kamerlid maakt zich zorgen over het uiteindelijke lot van de KLM. "Hoekstra zou goede afspraken maken, maar daar kwam niets van terecht. Het bedrijf, de mensen die er werken en de Nederlandse economie zijn niet goed gewaarborgd door deze minister."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.