"Het was een onorthodoxe, maar noodzakelijke stap", zo lichtte minister van Financiën Wopke Hoekstra vandaag het onverwachte besluit van het kabinet toe om de aandelenpositie te vergroten in Air France-KLM.

Hij wilde zijn beste beentje voor zetten en kwam met een boodschap naar de Franse hoofdstad die aan duidelijkheid niets te wensen overliet: de toekomst van het Nederlands-Franse bedrijf ligt in gezamenlijke handen.

'Recht doen aan belangen van beide staten'

"Het is van cruciaal belang dat deze mooie onderneming beter gaat presteren. Daarnaast moet er recht worden gedaan aan de belangen van beide staten. Het is mijn rotsvaste overtuiging dat dat hand in hand kan gaan."

Om zijn charmeoffensief extra kracht bij te zetten las de minister zijn verklaring in het Frans voor, een bewuste strategie om zijn Franse toehoorders gunstig te stemmen. "Het gaat over een gevoelig onderwerp, dus ik vond het wel passend om dat in het Frans te doen. Daarmee toon je commitment en respect", zei de minister.

Hoog opgelopen gemoederen

Het relaas van de minister bleek niet aan dovemansoren gericht. Voor de massaal uitgerukte pers straalden Hoekstra en zijn Franse evenknie Le Maire uit dat Air France-KLM "het beste luchtvaartbedrijf ter wereld" moet worden.

Lees ook

De ontmoeting volgde op een week waarin de gemoederen hoog opliepen tussen beide landen. De Fransen stelden eerder overvallen te zijn door het besluit van de Nederlandse regering. President Macron eiste opheldering en Le Maire sprak van een onbegrijpelijke actie. Ook het feit dat het Franse kabinet niet op de hoogte was gesteld van tevoren vloog totaal in het verkeerde keelgat.

De Fransen werden deze week naar eigen zeggen overvallen door het besluit van de Nederlandse regering. President Macron eiste woensdag opheldering en Le Maire noemde het onbegrijpelijk. Hij vond het onfatsoenlijk dat er geen overleg was gevoerd met de Franse regering. Volgens Hoekstra kwam dat door de koersgevoeligheid van de informatie.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.