Ajax speelt vanavond de return tegen de Engelse voetbalclub Tottenham Hotspur voor een plek in de Champions League-finale. En de voorsprong die ze hebben door de vorige wedstrijd, kan tegen ze werken.

Ajax won het eerste duel, uit bij de Engelse club, met 1-0. Daarmee heeft Ajax nu de betere papieren voor de plek in de finale. En dat doet veel met de spanning voor zo'n wedstrijd, zegt sportpsycholoog Martijn Ruitenburg. Ruitenburg werkt onder andere voor de jeugdopleiding van PEC Zwolle en staat voetballers mentaal bij.

'Nu is er iets te verliezen'

"Het is lastig van de buitenkant te bekijken wat voor spanning de spelers hebben. Het kan zijn dat ze nu het gevoel hebben dat er iets te verliezen is, terwijl de afgelopen wedstrijden alleen iets te winnen viel. Dat kan voor meer druk zorgen", zegt Ruitenburg.

Ook de wedstrijd van Barcelona tegen Liverpool kan invloed hebben op de mentale voorbereiding van Ajax. Barcelona ging als topfavoriet de halve finale in, maar door een 4-0 overwinning van Liverpool is de Engelse club nu finalist van de Champions League.

'Winst Liverpool kan twee kanten op werken voor Ajax'

Volgens Ruitenburg kan die uitslag twee kanten op werken. "De wedstrijd van gister laat zien dat bij een gunstig eerste resultaat nog niets gespeeld is. Aan de andere kant kan het zijn dat Ajax zich nog steeds de underdog voelt en ziet dat het mogelijk is."

Spanning is er natuurlijk altijd voor een belangrijke wedstrijd, maar dat kan per persoon verschillen. "Ik las dat Matthijs de Ligt heel zenuwachtig was voor de bekerfinale tegen Willem II, en Daley Blind juist helemaal niet."

'Accepteer spanning en angst'

Ruitenburg probeert spelers te leren hun gevoelens van spanning en angst voor een belangrijke wedstrijd te accepteren. "Het is logisch dat je op dit soort momenten gespannen bent en dat er gedachten komen waarin je je zorgen maakt en bang bent. En als je daar heel positief tegenover gaat staan, voelt het een beetje als jezelf voor de gek houden. Ik leer spelers juist deze gevoelens toe te laten en normaal te vinden."

Voorbereiding op een belangrijke wedstrijd is volgens Ruitenburg zowel een teamproces als een individueel proces. In het teamproces kunnen de verschillende achtergronden van de spelers een rol spelen. In het team van Ajax zitten spelers uit bijvoorbeeld Denemarken, Kameroen en Nederland. "Vanuit een verschillende achtergrond kunnen spelers anders naar een situatie kijken. Die verandering van perspectief kan positief werken in een team."

En na de wedstrijd? "Dan laten we de spelers eerst 24 uur met rust. En afhankelijk van de uitslag vieren we de vreugde mee. En bij een negatief resultaat zijn er zijn voor de jongens die dat willen. Niet meteen actief hulp bieden, jongens komen wel bij je."

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.