South by Southwest, afgekort SXSW, is afgelopen weekend weer begonnen. Het jaarlijkse festival in het Amerikaanse Austin staat vooral bekend om de vele internationale muzikale optredens, maar is ook uitgegroeid tot walhalla voor nieuwe innovaties op het gebied van media en techniek. EenVandaag-verslaggever Vanessa Lamsvelt is op het festival en praat ons bij.

Elon Musk

Over de sfeer is Lamsvelt positief. "Het is hier geweldig. Voordat ik naar Texas afreisde was ik al gewaarschuwd dat alles in de stad en omstreken in het teken zou staan van SXSW. De hoofdstad Austin is volledig overgenomen. Met zo'n 70.000 bezoekers uit elke hoek van de wereld, is het het grootste festival in Amerika. Zelfs KLM vliegt deze week direct naar Austin, wat ze normaal niet doen. Er is echt overal muziek. Zo is het ooit begonnen, maar je vindt er nu ook heel veel tech-lui."

Zij waren ontzettend blij met een verrassingsbezoek van Tesla oprichter Elon Musk dit weekend. "Ze gingen echt door het dak. Hij wordt echt een beetje gezien als de grote leider op het gebied van techniek en innovatie. Gisteren hield hij een speciale vraag en antwoordsessie waarin hij nog een keer uitlegde waarom het belangrijk is dat we naar Mars afreizen." Andere thema's die centraal stonden op het gebied van techniek, gingen vooral over kunstmatige intellientie en blockchain. "Er waren tientallen sessies over AI, maar het ging ook veel over de sociale aspecten: 'leuk al die techniek, maar hoe gaan we om met al die vernieuwingen?'" 

New Dutch Wave

Ook Nederland is volgens Lamsvelt goed vertegenwoordig op SXSW. "Je hebt een 'NL-huis' genaamd “New Dutch Wave’, dat vanmiddag officieel open gaat. Daar is van alles te zien: van jonge tech start-ups die daar hun nieuwste ideeën pitchen tot Nederlandse kunstinstallaties." Ook wordt er een debat georganiseerd met de titel 'Secrets of the Dutch Festival Scene', met sprekers van het Amsterdam Dance Event en festival Down the Rabbit Hole. "Wij Nederlanders lopen met zo'n duizend festivals per jaar voor op het gebied van festivalinnovatie. Denk dan aan dingen als innovatieve betaalsystemen of podiumontwerpen. Die kennis wordt hier dus gedeeld," vertelt Lamsvelt. Later deze week zullen er ook nog Nederlandse muzikanten optreden, zoals DJ Abstract.

Media

Ook op het gebied van media ging het volop over de toekomst. Lamsvelt: "De manier waarop we nieuws consumeren is helemaal veranderd. Wat dan ook steeds terugkomt in de debatten hier, is hoe je ervoor zorgt dat je goede journalistieke verhalen blijft leveren in dit digitale tijdperk waarin je steeds meer onder druk staat om sneller te produceren op allerlei platformen." Dat is volgens Lamsvelt lastig, want de aandachtsspanne van mensen wordt steeds korter.

Volgens Lamsvelt hebben zelfs grote nieuwsorganisaties als The New York Times of de BBC geen pasklare antwoorden hierop. "Het is me duidelijk geworden dat we in een tijd van technologische ontwikkelingen, die zo hard gaan dat we van alle kanten ingehaald worden, goed onderzoek moeten doen. Of je nou journalist bent of een start-up die met een nieuwe gadget op de markt komt." 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.