Voor André van Duin is het duidelijk: "Mannen houden van hartig en vrouwen houden van zoet." Dat zei hij bij de, volledig vrouwelijke, halve finale van 'Heel Holland Bakt'. Maar klopt het wel?

Peter Klosse is gezondheidswetenschapper, lector gastronomie en eigenaar van een sjiek Veluws restaurant. Klosse bestrijdt de uitspraak van de bakprogramma-presentator: "Smaak heeft niets met mensen te maken. Iets heeft smaak en mensen proeven." Wat hem betreft is het duidelijk: er bestaat geen fysiologisch verschil tussen mannen en vrouwen als het gaat om smaakpapillen en de betreffende zenuwen die het signaal doorgeven aan de hersenen.

Bier is stoer, zoet is zachtaardig

Toch lijkt smaak niet helemaal los te zien van gender. Er is geen wetenschappelijke basis voor de stelling 'mannen houden meer van hartig, vrouwen van meer van zoet', maar smaakonderzoeker Bob Cramwinckel legt uit dat smaakvoorkeuren gebonden kunnen zijn aan, bijvoorbeeld, geslacht. "Als een jongen van veertien jaar een pilsje laat proeven, houdt -ie zijn gezicht in de plooi."

Volgens Cramwinkel is een flink aantal producten gebonden aan een imago of culturele verwachting. "Zoet heeft een imago van vriendelijkheid en zachtaardigheid. Als je stoer wilt overkomen, kun je zoet misschien een beetje kinderachtig vinden en dan vind je het vanzelfsprekend minder lekker."

Feit of Fictie: houden mannen meer van hartig en vrouwen meer van zoet?

Vrouwelijke reuk

En hoe zit het met het vooroordeel dat vrouwen sowieso beter ruiken en proeven? Wijnrecensent Harold Hamersma weet het zeker: vrouwen ruiken vele malen beter dan mannen. "Ik merk als ik ook maar enigszins twijfel over de kwaliteit van een wijn, dan roept mijn vrouw al op grote afstand: 'Dat je dat niet ruikt.'"

Daarnaast wijst Hamersma erop dat veel meer wijninkopers voor supermarkten vrouwen zijn.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.