Kinderombudsman Margrite Kalverboer is er duidelijk over: de belangen van kinderen en jongeren zijn onvoldoende onderzocht en meegewogen bij de beslissing om jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep te sluiten.

De afgelopen maanden deed de kinderombudsman onderzoek naar de besluitvorming bij de jeugdzorginstelling op de Veluwe. In december 2019 werd bekend dat de Hoenderloo Groep dicht moest. Volgens moederorganisatie Pluryn vanwege financiële problemen en teruglopende kwaliteit van zorg. "Veel kinderen zijn tussen wal en schip gevallen", zegt Kalverboer.

Lees ook

Jongeren beschadigd

Toen vorig jaar bekend werd dat de instelling zou gaan sluiten, verbleven er zo'n 200 kinderen en jongeren met ernstige gedragsproblemen, autisme of hechtingsproblematiek. Zij ontvingen zeer specialistische zorg, de Hoenderloo Groep is een zogeheten 'last resort'-instelling. Kalverboer: "Die kun je pas sluiten nadat je in kaart hebt gebracht waar de kinderen en jongeren als alternatief naartoe kunnen."

Dat is niet gebeurd, vertelt ze. "En dat heeft geleid tot grote onrust op de groepen, bij personeel, bij ouders en bij de kinderen en jongeren zelf. Veel jongeren zijn hierdoor beschadigd en hebben daar nog altijd last van. De gevolgen voor hun ontwikkeling zijn groot."

Kinderombudsman Margrite Kalverboer
Bron: ANP
Kinderombudsman Margrite Kalverboer

Blij met onafhankelijk onderzoek

"Als ik mijn kind dichterbij huis had kunnen onderbrengen, had ik dat natuurlijk gedaan", zegt Hans Knetsch, vader van Jan die bij de Hoenderloo Groep woont. "Maar die plekken zijn er helemaal niet. Hoe kun je nu een instelling sluiten als er geen alternatief is? Dat blijft schokkend."

Hans is blij dat nu onafhankelijk is vastgesteld dat kinderen onvoldoende gehoord zijn: "Dit rapport is eindelijk erkenning voor wat wij als ouders vanaf het begin hebben gezegd: de Hoenderloo Groep kan niet zomaar dicht."

Jan Knetsch
Bron: EenVandaag
Jan Knetsch, inwoner van de Hoenderloo Groep

Kinderrechtenverdrag geschonden

Volgens kinderombudsman Kalverboer zijn financiële belangen boven de belangen van kinderen gegaan en is daarmee het Kinderrechtenverdrag geschonden. "Deze grote paniek en onrust had voorkomen kunnen worden. Ze hadden in het begin kunnen zeggen: we hebben een mooie plek voor jou."

De instelling had dat op 3 december 2019 voor elkaar moeten hebben, vindt ze, toen het besluit viel. "Ze hadden zelfs moeten zeggen: als een andere plek niet te realiseren is, kun je hier blijven."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.