Hij geeft het nog niet op, maar Hans Knetsch baalt wel. In zijn strijd voor een jeugdzorgplek in de buurt van Katwijk voor zijn zoon Jan, had hij alle hoop gevestigd op de rechter. Maar die bepaalde gisteren anders.

De rechter bepaalde dat de gemeente Katwijk niet verplicht is om een jeugdzorgplek in de buurt te regelen. Advocaat Reinier Feiner die de familie Knetsch bijstaat: "De rechter zegt eigenlijk: 'Iedereen begrijpt de wenselijkheid van een jeugdzorgplek in de buurt, daar is iedereen het ook mee eens. Maar noodzakelijk is het niet.'"

Dan maar naar de rechter

Door zijn problematiek kan de 14-jarige Jan niet thuiswonen bij zijn gezin in Katwijk. Hij woonde tot deze zomer in een van de grooste jeugdinstellingen van Nederland: de Hoenderloo Groep. Door sluiting moest Jan worden overplaatst. Zijn nieuwe onderkomen is tot groot verdriet van het hele gezin niet om de hoek: 115 kilometer ligt er tussen het ouderlijk huis en Jan.

Om die reden sleepte Hans de gemeente Katwijk voor de rechter. "Jan wil graag thuiswonen. Dat is niet mogelijk dus dan zo dichtbij mogelijk. Dat hele idee stort nu weer in", vertelt hij. Jan woont sinds de sluiting van de Hoenderloo Groep in een instelling in het Gelderse De Glind. "Dit is het enige aanbod dat er was." Liever had Hans zijn zoon - die kampt met ernstige gedragsproblemen en lijdt aan een autistische stoornis - iets meer in de buurt gehad.

Lees ook

Band met de rest van de familie

Hans strijdt voor een jeugdzorgplek in de buurt omdat de lange afstand een drempel is om hem te kunnen bezoeken. "Specialisten en zelfs de Kinderombudsman zeggen dat de band met de familie ook belangrijk is."

Hans en zijn vrouw hebben nog drie kinderen, en even langs voor een kopje thee of een wandelingetje met zoon Jan kan nu niet zomaar even. Dit komt volgens hem niet tegen goede van de familieband, die Hans zelf heel belangrijk vindt. "Als je zover weg woont is dat niet vanzelfsprekend", zegt de hopeloze vader.

De 14-jarige Jan woont bij jeugdinstelling De Hoenderloo Groep die gaat sluiten. Nu lijkt het erop dat dat gebeurt, zodat de panden voor tientallen miljoenen kunnen worden verkocht. "De kinderen worden geofferd voor het grotere geheel", zegt vader Hans.

'Geen overweging voor het belang van het kind'

Sinds 2015 zijn de gemeenten verantwoordelijk voor alle jeugdhulp. "Waar de zorgaanbieder is gelegen daar wordt hulp geboden, als je heel ver weg woont heb je pech. Wat mij opvalt en wat ik teleurstellend vind, is dat de rechter geen enkele overweging heeft gewijd aan het belang van het kind. Dat is niet gedaan", zegt advocaat Feiner

Deze tegenslag gaat Hans even laten bezinken, ook gaat hij met zijn advocaat in gesprek om eventuele vervolgstappen te ondernemen. "We hebben 2 weken tijd om een hoger beroep te overwegen", zegt Hans.

'De strijd is nog niet voorbij'

De gemeente heeft aangegeven bij de zitting dat ze bereid zijn mee te denken naar een andere oplossing voor Jan, alleen zij kunnen geen termijn stellen. "Wij willen een stip op de horizon zodat het voor ons en voor Jan duidelijk is hoe zijn toekomst eruitziet."

Hoe het nu verder moet weet hij even niet. "Maar ik heb het gevoel dat deze strijd nog niet voorbij is. We zijn strijdvaardig."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.