Katwijker Hans Knetsch wil passende jeugdzorg in de regio voor zijn zoon Jan. Daarom daagt hij de gemeente voor de rechter. Hij is de eerste die deze stap zet. Noodgedwongen. "Iedereen zegt: het is heel vervelend, maar uiteindelijk levert niemand."

Op 1 augustus sluit jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep de deuren vanwege financiële problemen. Daarmee verdwijnen zo'n 200 plekken voor kinderen die hoog-specialistische zorg nodig hebben. Ook de 14-jarige Jan Knetsch moet op zoek naar een nieuwe passende plek. En die is er op dit moment nog niet voor hem. "De gemeente heeft wettelijk de verantwoordelijkheid om passende jeugdzorg te organiseren", zegt Reinier Feiner, de advocaat van de familie. "Ze doen echt hun best, maar dat is niet genoeg, want die zorg krijgt Jan nu niet. Dat is schadelijk voor zijn ontwikkeling."

'Niemand pakt verantwoordelijkheid'

Het is nog niet eerder voorgekomen dat ouders naar de rechter stappen om af te dwingen dat hun kind jeugdzorg krijgt. "Iedereen wijst naar elkaar", legt Hans Knetsch uit. "De gemeente wijst naar de minister, de minister naar de zorgaanbieder en de zorgaanbieder naar de gemeente. Ondertussen pakt niemand de verantwoordelijkheid."

Gevolg is dat Jan in het ongewisse blijft over hoe het nu verder moet. Om een eind aan die onduidelijkheid te maken, wil de familie dit nu bij de rechter afdwingen. "Wij willen van de rechter een concrete datum zodat voor Jan duidelijk is wanneer hij waar naartoe kan. Die duidelijkheid is er nu niet", zegt advocaat Feiner.

Advocaat Reinier Feiner: "Het is van belang dat Jan zo snel mogelijk die duidelijkheid krijgt. En het is bovendien wettelijk ook zo dat de gemeente de plicht heeft die passende jeugdhulp te leveren."

'Als vee verplaatst'

Jan heeft autisme en heeft last van een ernstige gedragsstoornis waardoor hij niet thuis kan wonen. In 2018 kon hij uiteindelijk terecht bij De Hoenderloo Groep, een jeugdzorginstelling van Pluryn op de Veluwe. Hij voelde zich er veilig, werd behandeld en volgde er onderwijs.

Jan verhuist
Bron: fam. Knetsch
Jan verhuist omdat De Hoenderloo Groep de deuren sluit

Totdat op 3 december 2019 plotseling bekend werd dat De Hoenderloo Groep moest sluiten. "Ik heb niet het idee dat er naar me geluisterd wordt. Je wordt als vee van de ene naar de andere plek gestopt. Je kunt je nergens vastbijten. Mensen in de top zijn meer met geld bezig dan met de jongeren", zeg Jan Knetsch teleurgesteld. Per 1 augustus verhuist hij naar een kleine voorziening in De Glind, een andere locatie van Pluryn. Maar volgens Hans is dat geen passende plek: "Het behandelteam is nog niet duidelijk, er is geen passend onderwijs en vooral: het is ruim 100 km van het gezin in Katwijk."

Eerder maakte EenVandaag onderstaande video met Hans en Jan Knetsch over de sluiting van de Hoenderloo Groep.

De 14-jarige Jan woont bij jeugdinstelling De Hoenderloo Groep die gaat sluiten. Nu lijkt het erop dat dat gebeurt, zodat de panden voor tientallen miljoenen kunnen worden verkocht. "De kinderen worden geofferd voor het grotere geheel", zegt vader Hans.

Kinderen beschadigd in hun ontwikkeling

Het belang van de kinderen heeft hierbij niet voorop gestaan, concludeert De Kinderombudsvrouw eind juni in een vernietigend rapport. De kinderen zijn beschadigd in hun ontwikkeling, stelt zij.

De Hoenderloo Groep gaat dicht, terwijl voor veel kinderen nog geen nieuwe plek is. "Dat mag absoluut niet", concludeert ook hoogleraar jeugdrecht Mariëlle Bruning. "De belangen van kinderen behoren altijd voorop te staan, dat is hier niet gebeurd."

Het kort geding dient woensdag 29 juli om 10.00 bij de rechtbank in Den Haag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.