'Onvermijdelijk', zou de sluiting van De Hoenderloo Groep zijn. Volgens onderzoek van EenVandaag en Follow the Money lijken de financiële problemen niet zo groot en sluit 'Hoenderloo' omdat de panden voor tientallen miljoenen kunnen worden verkocht.

Afgelopen december slaat het nieuws in als een bom: de Hoenderloo Groep moet sluiten. Ouders en kinderen zijn wanhopig. Bij De Hoenderloo Groep worden 200 jongeren met complexe problemen opgevangen. Jongeren waar in veel gevallen geen alternatieve plek voor is. Volgens moederorganisatie Pluryn is het sluiten van De Hoenderloo Groep onvermijdelijk vanwege de grote verliezen, maar die financiële problemen zouden veel kleiner zijn dan eerder gemeld.

Enorm onderpand

"Het heeft er alle schijn van dat De Hoenderloo Groep moet sluiten, omdat het vastgoed te aantrekkelijk is om zo maar te laten staan", zegt emeritus hoogleraar Openbare Financiën Harrie Verbon. EenVandaag en onderzoeksplatform Follow the Money legden hem een aantal financiële stukken en interne documenten voor. Hij denkt dat De Hoenderloo Groep moet sluiten, zodat moederorganisatie Pluryn de gebouwen en het terrein kan verkopen.

Lees ook

Volgens de emeritus hoogleraar heeft De Hoenderloo Groep met het vastgoed een 'enorm onderpand' in handen. "Men wil dat vastgoed gebruiken om te verkopen en de opbrengsten gebruiken om Pluryn te redden. Want er hadden ook andere instellingen binnen Pluryn kunnen worden opgeheven die meer verlies maken dan de Hoenderloo Groep."

'Nog wel 10 jaar uitzingen'

Verbon wijst erop dat het vastgoed van De Hoenderloo Groep heel laag op de balans staat. "Voor 10 miljoen of zo, terwijl het misschien wel 50 miljoen waard is of 80 miljoen."

"Als je daar rekening mee zou houden, betekent het dat het eigen vermogen en de reserves van De Hoenderloo Groep vele malen hoger zijn dan nu gesuggereerd wordt. Ze zouden het misschien nog wel 10 jaar kunnen uitzingen als ze hetzelfde verlies lijden als nu."

De 14-jarige Jan woont nu ongeveer een jaar bij de Hoenderloo Groep. Hij heeft ernstige gedragsproblemen en een autistische stoornis. Dat de jeugdzorginstelling gaat sluiten, is een ramp voor hem en zijn familie.

'Maatschappelijk onaanvaardbaar'

Volgens Verbon zijn de financiële problemen bij De Hoenderloo Groep veel minder groot dan voorgesteld: "Ik concludeer dat De Hoenderloo Groep het tot en met 2017 uitstekend heeft gedaan." In 2018 en 2019 leed De Hoenderloo Groep wel wat verlies, maar volgens hem was er geen reden tot paniek. "Er was ook in 2019 geen reden om te vrezen voor een faillissement."

De econoom vindt het onbegrijpelijk dat de jeugdzorginstelling moet sluiten: "Het is in strijd met de kerntaak van Pluryn en maatschappelijk onaanvaardbaar dat zoveel jeugdzorgplekken verdwijnen."

Lees ook

Sluiting 'onvermijdelijk'

Volgens Marian Draaisma, woordvoerder van Pluryn, ziet de emeritus hoogleraar het verkeerd: "De sluiting van De Hoenderloo Groep is onvermijdelijk. We hebben gekeken naar alternatieven, maar die hebben het niet gehaald. En dat vinden we heel jammer. Pluryn kan De Hoenderloo Groep niet overeind houden. We kunnen niet 500.000 euro per maand verliezen, dat gaat niet."

Dat De Hoenderloo Groep moet sluiten zodat het vastgoed kan worden verkocht, is volgens de woordvoerder 'een vreemde uitspraak die totaal niet klopt'. "De gelden van De Hoenderloo Groep hebben we hard nodig om de afbouw te bekostigen. Om jongeren naar een andere plek te begeleiden en om medewerkers van werk naar werk te helpen en schulden af te betalen."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.