De Tweede Kamer moet hervormingen van het jeugdzorgstelsel afdwingen. Dat vinden ouders van de ruim 200 kinderen, wiens jeugdzorginstelling De Hoenderloo Groep binnenkort sluit. "Ik blijf strijden tot kinderen een passende vervolgvoorziening krijgen."

Vandaag bieden de medewerkers van de Hoenderloo Groep de petitie 'Red de Jeugdzorg' aan in de Tweede Kamer. Zij eisen een aanpassing van de jeugdzorg omdat ze vrezen dat steeds meer jongeren noodzakelijke zorg ontzegd wordt door sluitingen van jeugdzorginstellingen.

Murw gebeukt

De 14-jarige Jan Knetsch heeft gedragsproblemen en woont in de Hoenderloo Groep, de jeugdzorginstelling die dit jaar de deuren sluit. Jan voelt zich 'last van de maatschappij' nu hij nergens meer terecht kan. Zijn vader Hans is wanhopig sinds hij weet dat de instelling haar deuren gaat sluiten, en ging vandaag in stil protest op het ministerie.

Hans vertelt dat zijn zoon Jan er veel mee bezig is. "Waar kom ik terecht? Wie worden begeleiders? Met welke jongeren ga ik wonen?" Hans voert de strijd voor de toekomst van kinderen zoals Jan. "We willen dat onze kinderen de behandeling krijgen die ze nodig hebben."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

'Los het probleem op'

"We hebben echt tropenjaren achter de rug", vertelt Hans. "En wat ouders vaak ervaren: je wordt murw gebeukt, moe gestreden ben je. Op een gegeven moment is alle energie op. Mijn vrouw is echt op, die kan deze strijd niet voeren op de manier waarop ik hem voer."

Hans maakt zich zorgen over het gebrek aan oplossingen. "Als het stelsel niet werkt moeten we dat onder ogen zien en aanpassen. Dit is het zoveelste debat over jeugdzorg. De tijd van praten is voorbij: de minister moet de regie pakken en het probleem oplossen."

Lees ook

Minister: buitengewoon vervelend

"Er is nog geen duidelijkheid en dat is buitengewoon vervelend. Ouders en kinderen willen natuurlijk duidelijkheid", zegt minister van Volksgezondheid Hugo de Jonge. "Daar ziet de inspectie namens mij op toe: dat die duidelijkheid er op de kortst mogelijke termijn komt."

Lees ook