Een grote aandeelhouder van Unilever heeft aangekondigd tegen het plan te stemmen om te verhuizen naar Rotterdam. Het is de zesde aandeelhouder die heeft aangegeven tegen de verhuizing te zijn. Dat is slecht nieuws voor Mark Rutte, want hij wil met de afschaffing van de dividendbelasting juist grote bedrijven zoals Unilever naar Nederland lokken.

Het kabinet heeft in het regeerakkoord afgesproken dat de dividendbelasting, die aandeelhouders van beursgenoteerde bedrijven betalen, afgeschaft moet worden. Die maatregel kost Nederland ruim twee miljard euro per jaar, maar in ruil daarvoor willen grote bedrijven zoals Shell en Unilever hun hoofdkantoor in Nederland vestigen, heeft premier Mark Rutte meermaals beloofd.

Lees ook:

Unilever heeft twee hoofdkantoren: eentje in Londen en eentje in Rotterdam. Maar de voedingsmiddelenproducent wil van die ingewikkelde constructie af, vooral vanwege de Brexit. Maar nu ziet het er dus naar uit dat de aandeelhouders van Unilever het hoofdkantoor liever in Londen laten staan dan in Rotterdam. De Londense beurs zou beter zijn voor de waarde van de aandelen, denken beleggers.

Britse aandeelhouders zijn niet enthousiast

“Je ziet dat de Britse aandeelhouders niet heel enthousiast zijn om te verhuizen naar Rotterdam”, zegt financieel journalist Martin Visser. “De dividendbelasting blijkt een vrij kleine rol te spelen. Er is vooral angst voor beschermingsconstructies die worden opgetuigd in Nederland, die ervoor moeten zorgen dat bedrijven zich makkelijker kunnen beschermen tegen vijandige overnames.”

Op 26 oktober is er een aandeelhoudersvergadering over de verhuizing. Op die dag wordt besloten of het hoofdkantoor in Londen blijft staan of naar Rotterdam zal verhuizen. Van alle aandeelhouders moet 75% aangeven dat ze het hoofdkantoor liever in Rotterdam zien staan, voordat de verhuizing kan doorgaan.

Verhuizing maakt weinig verschil voor de economie

“Als de verhuizing niet doorgaat, dan staat Rutte in zijn hemd”, zegt Martin Visser. “Unilever was wel het beste bewijs dat Rutte in handen had voor het belang van de afschaffing van de dividendbelasting. Dat was het enige grote bedrijf dat daadwerkelijk op het punt stond om al dan niet te verstrekken.”

Of Unilever nou verhuist naar Nederland of niet, voor de Nederlandse economie maakt het eigenlijk niet zoveel uit. “Er zijn maar enkele tientallen banen mee gemoeid”, legt Martin Visser uit.

Veel burgers zijn dan ook niet heel enthousiast over de afschaffing van de dividendbelasting. Bij een onderzoek van het EenVandaag Opiniepanel gaf 77% van de panelleden aan dat het geen goed idee was om de dividendbelasting af te schaffen.

Lees ook:

De oppositie is kritisch

Ook de andere politieke partijen zijn kritisch. De lijsttrekker van GroenLinks, Jesse Klaver, zei eerder al in talkshow Pauw “die afschaffing van de dividendbelasting is geld weggooien. Laten we alsjeblieft uitgeven aan zorg en onderwijs.” Zelfs coalitiegenoot Gert-Jan Segers is niet enthousiast over het plan. Tijdens een partijcongres van de ChristenUnie noemde de lijstrekker het afschaffen van de dividendbelasting ‘een meloen’ die moest worden doorgeslikt.

Gezien er zo weinig draagvlak is voor het plan van Rutte, kwam Arjen Lubach in de uitzending van de satirische nieuwsshow Zondag met Lubach met een plan. Hij riep de ‘dividendjoker’ in het leven: een denkbeeldige speelkaart die Rutte zou mogen inzetten. “Het is een eenmalige mogelijkheid om de bizarre maatregel in te trekken zonder gezichtsverlies. Als Rutte deze kaart speelt, dan doen wij allemaal alsof hij het nooit heeft voorgesteld.”