Unilever trekt het plan om het hoofdkantoor naar Rotterdam te verhuizen in. Leden uit de ministerraad reageren verbaasd. 

Een aantal grote aandeelhouders heeft afgelopen week publiekelijk te kennen gegeven niet uit Londen te willen vertrekken. Officieel zou er op 26 oktober een aandeelhoudersvergadering gehouden worden om te stemmen over de eventuele verhuizing van het hoofdkantoor van Londen naar Rotterdam. Maar een aantal aandeelhouders was al faliekant tegen de verhuizing.

De kritiek vanuit verschillende aandeelhouders is zo hoog opgelopen, dat Unilever nu de plannen van de verhuizing volledig intrekt. “We zien dat het voorstel niet kan rekenen op de steun van een grote groep aandeelhouders”, laat de raad van bestuur van Unilever weten.

Ministerraad bespreekt de verhuizing

Dat Unilever niet naar Nederland wil verhuizen is een grote klap voor premier Mark Rutte. Hij greep de mogelijke verhuizing van Unilever meermaals aan om de afschaffing van de dividendbelasting te verdedigen. De minister-president wil met de afschaffing ‘het vestigingsklimaat’ in Nederland verbeteren zodat grote bedrijven zoals Unilever zich in Nederland willen vestigen.

Premier Mark Rutte laat in een persconferentie weten dat hij de afschaffing van de dividendbelasting gaat heroverwegen: "Het is onderdeel van een breder pakket voor het bedrijfsleven, dat gaat over het aantrekken en behouden van bedrijven. De komende tijd gaan we het hele pakket opnieuw wegen, inclusief de maatregel met betrekking tot de dividendbelasting.” 

Lees ook:

Oppositie is kritisch

De oppositie blijft kritisch over het voorgenomen plan. “Dit is de allergrootste afgang van premier Rutte in zijn hele carrière”, twittert Geert Wilders.

“Het aller aller allerlaatste argument voor afschaffen van de dividendbelasting valt nu weg”, zegt fractievoorzitter van GroenLinks Jesse Klaver op Twitter. GroenLinks eist zo snel mogelijk een debat met de premier om opnieuw de dividendbelasting te bespreken.

De afgelopen maanden is al zes keer gedebatteerd in de Tweede Kamer over de dividendbelasting. De oppositie is kritisch, en zelfs coalitiepartijen ChristenUnie en CDA worden niet erg enthousiast van het afschaffen van de dividendbelasting, wat naar schatting twee tot drie miljard euro per jaar zal gaan kosten.

De financieel woordvoerder van de VVD, Aukje de Vries, zei woensdag in een Kamerdebat dat de afschaffing van de dividendbelasting niet alleen gaat over de verhuizing van Unilever. "Dat moeten we breder zien", zei De Vries daarover. Er zijn mogelijk andere bedrijven die wel naar Nederland willen komen als aandeelhouders geen belasting hoeven te betalen over het dividend.

Lees ook:

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.