"Je ziet duidelijk dat Rutte een meloen heeft doorgeslikt, maar hij wil nog niet toegeven dat hij hem heeft doorgeslikt. Dit kan niet anders dan ertoe leiden dat de dividendbelasting niet wordt afgeschaft." Dat zegt politiek commentator Joost Vullings van EenVandaag over het heroverwegen van het afschaffen van de dividendbelasting.

Premier Mark Rutte zei vrijdagmiddag: "Het is onderdeel van een breder pakket voor het bedrijfsleven, dat gaat over het aantrekken en behouden van bedrijven. De komende tijd gaan we het hele pakket opnieuw wegen, inclusief de maatregel met betrekking tot de dividendbelasting." 

De gewraakte maatregel kwam verder onder vuur te liggen, toen Unilever bekendmaakte het hoofdkantoor niet naar Nederland te verhuizen. Het Nederlandse vestigingsklimaat was voor het kabinet de reden om de maatregel te verdedigen. Daarbij viel de naam van Unilever meer dan eens. 

Groot pakket

"Ik snap het ook wel", zegt Vullings. "Dit was onderdeel van een heel groot pakket met allerlei belastingmaatregelen over het bedrijfsleven. Als je dan zegt: dit onderdeel wil ik niet, dan moet je naar het hele pakket kijken. Dan wil je in een keer zeggen: dit zijn de nieuwe maatregelen. Maar het zou wel heel raar zijn als je het gaat wegen en ze over drie weken zeggen: ‘we gaan toch de dividendbelasting afschaffen’.”

De komende weken gaan de regeringspartijen zich nog eens buigen over de voorgenomen afschaffing van de heffing op de winstuitkering aan aandeelhouders.

LEES OOK: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.