Koning Willem-Alexander heeft de kabinetsplannen voor het komende jaar gedeeld in de troonrede. Vooral het feit dat hij daarin specifiek de dividendbelasting noemde, verdeelt de leiders van de partijen uit de Tweede Kamer. Lodewijk Asscher (PvdA) noemt het pijnlijk. "Dat onze arme monarch dat moest uitspreken."

Lees ook:

Verschillende fractieleiders, en andere politici, deelden hun eerste reactie op de troonrede in 'Prinsjesdag op 1', de thema-uitzending van EenVandaag en NOS op NPO Radio 1.

Lodewijk Asscher (PvdA): 'Pijnlijk voor de koning'

Het feit dat het woord 'dividendbelasting' voorkwam in de troonrede, bekeek Lodewijk Asscher met pijn in het hart. "Er gaat 250 euro per huishouden naar het afschaffen van de dividendbelasting. Ik vond het pijnlijk dat onze arme monarch dat moest uitspreken."

Volgens Asscher is dat geen plan waar Nederlanders op zitten te wachten. "Je had kunnen zeggen: we gaan de werkdruk afschaffen, in plaats van de dividendbelasting. Dat er nu door het personeelstekort een vierdaagse schoolweek is in Zaanstad is ongelooflijk."

Klaas Dijkhoff (VVD): 'Meer geld door afschaffen dividendbelasting'

Klaas Dijkhoff verdedigt het afschaffen van de dividendbelasting. "Ik vind het raar dat er een tegenstelling wordt geschetst: of je steunt de publieke sector, of de economie. De economie moet zo goed mogelijk draaien om de publieke sector te kunnen steunen." 

Het afschaffen van de dividendbelasting kan daar volgens Dijkhoff voor zorgen. "Voor de lange termijn moet je hier grote bedrijven hebben en houden. Op de nog langere termijn kan je dan meer geld uit de economie halen voor zorg, onderwijs en veiligheid." Dat mensen daarvoor geld moeten inleveren, vindt hij verdedigbaar. "Volgens mij willen mensen er in de portemonnee op vooruit gaan, maar ook dat er wordt geïnvesteerd in de publieke sector, zoals onderwijs en zorg."

Marianne Thieme (PvdD): 'Kabinet veroorzaakt een opstand'

In een fel debat met CDA-leider Buma reageert Marianne Thieme (PvdD) op de plannen in de troonrede. Volgens haar veroorzaakt het kabinet een opstand met het afschaffen van de dividendbelasting. "Nederlanders draaien op voor die 2,5 miljard. Laten wij dat geld van de dividendbelasting gebruiken om huizen te isoleren, waardoor onze energierekening omlaag gaat."

Volgens Buma is wat Thieme zegt onjuist. "Het grote bedrijfsleven betaalt het afschaffen van de dividendbelasting zelf. Er worden veel dingen gezegd over dit besluit die niet kloppen. Er worden veel brievenbusfirma's aangepakt en de riante regeling voor expats wordt drastisch versoberd." Buma zegt dat mensen beter moeten beseffen waarom deze keuze wordt gemaakt. "De kans dat de grote bedrijven als Shell en Unilever gaan is heel groot. Als zij gaan, zijn we de helft van dat geld van de dividendbelasting ook kwijt."

Staatssecretaris Menno Snel: 'Alle groepen erop vooruit'

Staatssecretaris Menno Snel licht het nieuwe belastingplan toe. Wat gaat dat voor 'de Nederlander' betekenen? “Alle groepen gaan het merken. Werkenden het meest", aldus Snel. “Een van de beloftes van Rutte III is dat je het in de portemonnee moet voelen als je deelneemt aan onze maatschappij. Als je werkt krijg je een grotere arbeidskorting en een lagere inkomstenbelasting. Met een bedrijf betaal je minder bedrijfsbelasting. Dit belastingplan is een mooi aanbod.”

Toch zijn er twijfels of het plan inderdaad goed is voor iedereen. Mensen met een arbeidsbeperking, of mensen met problematische schulden, profiteren minder. “Een hele specifieke groep beïnvloeden met belasting is vaak niet handig", zo reageert de staatssecretars. Dat is wel geprobeerd in de laatste jaren, maar maakt het belastingstelsel volgens Snel nodeloos gecompliceerd. "Op een bepaald moment wordt het zo complex dat mensen het ook niet meer weten. We hebben nu geprobeerd alle groepen er zoveel mogelijk op vooruit te helpen. Gemiddeld moet je dan denken aan 500 euro per huishouden."