Premier Mark Rutte moet in de Tweede Kamer opnieuw verantwoording afleggen over de in het regeerakkoord afgesproken afschaffing van de dividendbelasting. Hij moet uitleggen waarom hij zei niets te weten van ambtelijke memo’s over dat onderwerp, terwijl inmiddels duidelijk is dat hij die stukken tijdens de formatie-onderhandeling gebruikt heeft.

Door de afschaffing van de dividendbelasting loopt de schatkist jaarlijks 1,4 miljard euro mis. Daar staat volgens het kabinet tegenover dat Nederland daardoor aantrekkelijker wordt als vestigingsland voor bedrijven, wat gunstig is voor de werkgelegenheid. De oppositie is niet overtuigd van dat effect en heeft de coalitie meerdere keren gevraagd of er ambtelijke stukken zijn die dit onderbouwen. Daarop hebben premier Rutte en de fractievoorzitters van de coalitie meerdere keren gezegd 'geen herinnering' te hebben aan dergelijke memo’s.

Notities over dividendbelasting vrijgegeven

Via dagblad Trouw kwam onlangs naar buiten dat er wel degelijk notities zijn over de afschaffing van de dividendbelasting. Na politieke druk heeft premier Rutte deze stukken vrijgegeven.

Lees de Kamerbrief die premier Rutte stuurde over de dividendbelasting, met bijgevoegde notities

Premier Rutte schrijft in de brief aan de Tweede Kamer dat zijn partijgenoot Eric Wiebes, destijds staatssecretaris en nu minister, tijdens de formatie-onderhandelingen een notitie heeft opgesteld: "Met het stuk poogde mijn partij een voorstel te doen op het terrein van dividendbelasting en aanverwante dossiers dat als geheel aanvaardbaar kon zijn voor de andere partijen en de basis zou kunnen vormen voor een tekst in het regeerakkoord. Ik heb dit stuk tijdens de onderhandelingen gebruikt in informele bilaterale gesprekken met de onderhandelaars."

Verder blijkt uit de stukken die nu naar de Tweede Kamer zijn gestuurd dat het ministerie van Economische Zaken voor afschaffing van de dividendbelasting heeft gepleit, terwijl Financiën het heeft afgeraden.

Kijk & lees ook

'MKB betaalt de rekening'

Mirjam Bink, van ondernemersverenging ONL, is buitengewoon kritisch over de hele gang van zaken rondom de afschaffing van de dividendbelasting. “Wij als ondernemers, MKB’ers, hebben geen baat bij deze maatregel. Sterker nog, wij betalen nu de rekening voor het cadeautje dat door het kabinet aan buitenlandse investeerders wordt gegeven.”

Ook ziet Bink een verband tussen dit plan en een andere omstreden maatregel, het verhogen van de BTW. Een maatregel die ongunstig uitpakt voor ondernemers. “Dit is echt een hele slechte uitruil. De afschaffing van de dividendbelasting wordt deels betaald door het verhogen van de BTW."

Verder heeft de ondernemersvereniging geen goed woord over voor de schimmige manier waarop deze maatregel tot stand is gekomen. “Dit bevestigt het gevoel dat het allemaal niet eerlijk is gegaan. Het lijkt allemaal doorgedrukt. Dat zet veel kwaad bloed.” 

'Positie van de premier in het geding’

De eerste reactie van de oppositiepartijen is zeer kritisch. PvdA-leider Lodewijk Asscher: "Het plan om de dividendbelasting af te schaffen moet zo snel mogelijk van tafel. Zodat dat geld niet naar multinationals gaat, maar naar burgers. Alle kritiek op de maatregel wordt bevestigd. Het weghouden van onwelgevallige informatie over zo’n omstreden maatregel is verbijsterend. De positie van de premier en van zijn derde kabinet is morgen in het geding."

 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.