Het vertrouwen in premier Rutte is flink gedaald na de ophef over de dividendmemo’s. Vorige week, voordat duidelijk werd dat er wel degelijk memo’s bestaan over het afschaffen van de dividendbelasting, peilde EenVandaag nog 42 procent vertrouwen in Premier Rutte. Nu, een dag na het dividenddebat, is dat gedaald naar 28 procent. 

Als je kijkt naar de meest genoemde woorden die mensen geven voor het dalende vertrouwen, valt op dat ‘leugenaar’ en ‘onbetrouwbaar’ veel genoemd worden. 

Meest genoemde woorden in de peiling over het vetrouwen in Rutte

KIJK & LEES VERDER:

'Hij is teveel de premier van de VVD'

Niet alleen bij kiezers van oppositiepartijen, maar ook onder kiezers van coalitiepartijen heeft Rutte steun verloren. Een ruime meerderheid (73%) van de VVD-stemmers staat nog achter Rutte, maar dat was vorige week nog 89%. Veel VVD-ers geven aan dat ze geen alternatief zien voor Rutte: "Hij is gewoon de beste die er is, er is geen alternatief. Maar hij dient wel te waken om niet teveel te regeren op de automatische piloot." 

Ook een nipte meerderheid van de D66-stemmers heeft nog vertrouwen in de premier (54%). CU-stemmers zijn verdeeld (48%). Van de kiezers van coalitiepartijen zijn CDA-stemmers het meest negatief: slechts drie op de tien (31%) van hen hebben nog vertrouwen in de premier van het kabinet waar hun eigen partij deel van uitmaakt. Een CDA-stemmer zegt: "Hij is veel teveel de premier van de VVD en misbruikt zijn rol daarin. Hoeveel VVD politici hebben nu al het veld moeten ruimen terwijl de premier de situatie niet serieus nam zelfs als daarvoor moest worden gelogen."

info

- Vertrouwen VVD-kiezers in Rutte: was vorige week 89%, nu 73% (-16%) 

- Vertrouwen D66-kiezers in Rutte: was vorige week 72%, is nu 54% (-18%)

- Vertrouwen CDA-kiezers in Rutte: was vorige week 52%, is nu 31% (-21%)

- Vertrouwen CU-kiezer in Rutte: was vorige week 71%, is nu 48% (-23%)

'Alleen voor de rijken’

Rutte heeft de meeste averij opgelopen deze week, maar ook het vertrouwen in de hele kabinetsploeg is gedaald. Drie op de tien (28%) hebben nog vertrouwen in het kabinet. Dat is lager dan bij de start van Rutte IIII in oktober, toen 35 procent vertrouwen had. Ruim een kwart (27%) van de deelnemers heeft nog het gevoel dat het kabinet ze voldoende vertegenwoordigt. 

Bij de start van Rutte III  was het gevoel in de samenleving vooral dat de kloof tussen arm en rijk zou toenemen. De afschaffing van de dividendbelasting verstrekt het beeld dat het kabinet er vooral is voor de rijken. 

KIJK & LEES VERDER:

VVD-kiezers verdeeld over afschaffen dividendbelasting

EenVandaag vroeg ook hoe deelnemers aankijken tegen het afschaffen van de dividendbelasting. Slechts 18 procent van de deelnemers is hier voorstander van en zeven op de tien (73%) willen de dividendbelasting behouden. De kiezers van alle partijen geven aan tegen het afschaffen van de dividendbelasting te zijn, ook die van regeringspartijen CDA (63% tegen), D66 (72% tegen) en ChristenUnie (72% tegen). Alleen onder VVD-kiezers is enig draagvlak te zien: de grootste groep is voor het afschaffen (46%) van de dividendbelasting, maar toch ook een groep van 36 procent is tegen. 

over dit onderzoek

Aan het onderzoek deden 16.431 leden van het EenVandaag Opiniepanel mee. Het onderzoek vond plaats op 26 april 2018. De uitslag van de peilingen onder het EenVandaag Opiniepanel zijn na weging representatief voor zes variabelen, namelijk leeftijd, geslacht, opleiding, burgerlijke staat, spreiding over het land en politieke voorkeur gemeten naar de Tweede Kamerverkiezingen van 2017. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.