Het nieuwe kabinet, dat morgen aantreedt, wordt met veel scepsis bekeken. Maar liefst tweederde (65%) van de ondervraagden denkt dat met deze regering de kloof tussen arm en rijk groter wordt. Dit blijkt uit een gewogen peiling van EenVandaag voor het programma De Stelling van Nederland. Het cynisme zit diep: één derde (32%) van de ondervraagden is diep gefrustreerd over de politiek.

Deze teleurgestelde burgers zitten bij alle partijen, maar zijn vooral kiezers die bij de laatste verkiezingen hebben gestemd op de SP, PVV, Forum van Democratie en 50PLUS. Van hen geeft slechts 2 procent aan nog vertrouwen te hebben in politici. Ook zeggen negen op de tien (91%) dat het de verkeerde kant opgaat met Nederland en dat ze zich niet herkennen in de politiek.

Meer inspraak

Hoe kan het vertrouwen hersteld worden? Daar wordt door de deelnemers heel divers op gereageerd. Duidelijk is wel dat met name de groep teleurgestelde burgers het referendum, nu het enige inspraakmiddel, wil behouden. Ook is er behoefte aan meer transparantie, bijvoorbeeld over de formatie.

Stelling van Nederland

EenVandaag heeft het onderzoek uitgevoerd naar aanleiding van het AVROTROS-programma De Stelling van Nederland. Vanavond, op de vooravond van het aantreden van het nieuwe kabinet, discussiëren ‘gewone Nederlanders’ onder leiding van presentator Jort Kelder over de stelling: ‘Het kabinet Rutte III is de beste regering voor Nederland’. Dit debat wordt live uitgezonden vanuit De Groene Engel in Oss. Gijs Rademaker van het EenVandaag Opiniepanel presenteert de meningen in het land en geeft daarmee een stem aan de Nederlanders die niet in de zaal aanwezig zijn. De Stelling van Nederland is niet het zoveelste debat tussen politici en experts, maar een confrontatie tussen mensen uit alle lagen van de samenleving over de heikele thema’s van vandaag. Ongefilterd, want het programma is live.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.