Er blijken wel degelijk documenten zijn opgesteld over het afschaffen van de dividendbelasting tijdens de formatie. Het ministerie van Financiën bevestigt het bestaan van de memo's, maar weigert ze openbaar te maken.

Eerder verklaarden premier Rutte en de fractievoorzitters van de coalitiepartijen dat zij geen herinnering hebben aan documenten over de dividendbelasting, die tijdens de formatie besproken zouden zijn. In een persconferentie geeft premier Rutte dit opnieuw aan.

Politiek commentator Joost Vullings geeft aan dat dit soort onderhandelingsnotulen normaal gesproken nooit openbaar worden gemaakt, want coalitieopnderhandelingen zijn vertrouwelijk en de partijen willen niet dat later naar buiten komt wie wat heeft gezegd. Maar er is mogelijk een tweede reden dat de memo niet openbaar gemaakt wordt: "De verdenking van de oppositie is dat het ministerie van Financiën heeft gezegd dat de maatregel geen zin heeft".

Het afschaffen van de dividendbelasting was een heikel punt voor het nieuwe kabinet. De belasting, die jaarlijks goed is voor 1,4 miljard euro, komt voornamelijk ten goede aan buitenlandse beleggers en belastingdiensten. De oppositie is geen voorstander van de dividendbelasting en wilde na de formatie weten waarom het is gebasseerd.

GroenLinks-fractievoorzitter Jesse Klaver roept op om nu de memo's zo snel mogelijk met de Tweede Kamer te delen. "Of de coalitiepartijen liegen dat ze barsten of ze hebben hun werk gewoon slecht gedaan", reageert hij op het nieuws dat er tóch documenten zijn opgesteld tijdens de formatie. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.