Voormalig Tweede Kamer-voorzitter Frans Weisglas vindt dat het kabinetsoptreden rondom de afschaffing van de dividendbelasting, en de lijst met financiering van moskeeën in Nederland vanuit de Golfstaten, slecht is voor het vertrouwen in de politiek.

“Het stapelt zich nogal op op dit moment en dat is niet goed voor het vertrouwen in de coalitie en niet goed voor het vertrouwen in de politiek in het algemeen”, aldus Weisglas bij EenVandaag.

'Memo's waren er toch'

Weisglas zegt dat de informatie-voorziening aan de Tweede Kamer over het afschaffen van de dividendbelasting niet goed is geweest: “Tot nu toe is er gezegd door de minister-president en anderen dat er niks was, geen memo’s, en nu blijkt dat wel zo te zijn. Dat is ten onrechte de Kamer niet informeren, al hoef je niet over iedere ambtelijke notitie de Kamer te informeren.”

De oud-Kamervoorzitter zegt dat het mogelijk is de Kamer vertrouwelijk te informeren: “Je hoeft niet alles te overleggen, je mag zeggen dat iets vertrouwelijk is. Dan kan de Kamer weer zeggen: ‘Dan willen wij het vertrouwelijk ter informatie krijgen’. Daar heb je een hele procedure voor." Weisglas had liever gezien dat de Kamer ook in dit geval vertrouwelijk geïnformeerd was. "Maar het gaat natuurlijk niet aan om te zeggen: ‘Nee, er is geen informatie’, en dan blijkt er wel informatie te zijn. Dan breng je jezelf als kabinet nodeloos in de problemen”.

De Kamer buigt zich naar verwachting op woensdag over de memo’s omtrent de afschaffing van de dividendbelasting.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.