De Tweede Kamer gaat morgen weer in debat over onder andere de ongewenste financiering van moskeeën vanuit het buitenland. 3 jaar geleden was al wetgeving afgesproken. VVD en ChristenUnie zijn het zat. "Als er geen wet komt, maken we er zelf wel één."

In het regeerakkoord van het huidige kabinet, gesloten in 2017, spraken VVD, CDA, D66 en ChristenUnie af dat de ongewenste financiering van Nederlandse moskeeën vanuit 'onvrije' landen, zoals de Golfstaten, geregeld zou worden. Toch heeft verantwoordelijk minister Wouter Koolmees nog altijd geen wet afgeleverd. Het geduld van VVD en ChristenUnie is nu op.

'Giftige voedingsbodem'

"Die wetgeving is heel hard nodig. Dat zien we weer de afgelopen weken, met de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk, en de leraar die in ons land moest onderduiken. Dat laat zien dat er een giftige voedingsbodem is in de samenleving", zegt VVD-Kamerlid Bente Becker.

"Golfstaten, maar bijvoorbeeld ook Turkije, proberen via moskeeën hun conservatieve gedachte in de hoofden van Nederlanders te krijgen. Dat moet stoppen", vindt Becker.

Als je grondrechten misbruikt om onze vrijheid te ondermijnen, mag je die wel degelijk beperken.

Ontwerp ligt al klaar

Ook Gert-Jan Segers (fractievoorzitter ChristenUnie) is het wachten beu: "Het is heel zorgelijk dat de wet er nog niet is, want de urgentie neemt toe. Die laatste stap, dat je de bron afsnijdt van een salafistische moskee, die gefinancierd wordt door een Golfstaat, moeten we kunnen zetten." Een salafistische moskee is een moskee waar de meest conservatieve islam wordt gepredikt.

"Als die wet niet van het kabinet komt, dan stellen VVD en ChristenUnie voor om die wet zelf te maken. We hebben daarvoor al een ontwerp klaarliggen", zegt Segers.

Becker (VVD ) en Segers (ChristenUnie): 'Kabinet moet nú met die wet komen'

'Grondrechten mag je beperken'

Ondanks de duidelijke afspraak in het regeerakkoord, staat minister Wouter Koolmees tot dusver niet te springen om een wet in te voeren. Die zou schadelijke gevolgen hebben voor onze diplomatieke betrekkingen met de Golfstaten. Ook het inperken van een grondrecht als de vrijheid van godsdienst zou slecht zijn voor het aanzien van ons land.

Becker zegt daarover: "Grondrechten zijn niet onbeperkt. Als die gebruikt worden om onze vrijheid te ondermijnen, dan mag je die wel degelijk beperken. Dus als het kabinet dat niet wil doen, dan gaan wij dat als ChristenUnie en VVD zelf doen."

Morgen debatteert de Tweede Kamer over de aanslagen in Frankrijk en Oostenrijk en de gevolgen voor de vrijheid van meningsuiting in ons land. In dit debat wordt ook de buitenlandse financiering van moskeeën besproken.

Lees ook

Bekijk hier het TV-item over dit onderwerp

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.