Het is in het regeerakkoord uit 2017 afgesproken, de invoering van een wet om buitenlandse financiering te stoppen. Maar die wet is er nog steeds niet en het duurt ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers allemaal te lang. Hij vindt dit 'zeer teleurstellend'.

'Traagheid', is de typering van Segers, traagheid ingegeven door handelsbelangen. Hij wijst op de urgentie, want het gaat wat hem betreft om onze vrijheid. Met de wet in de hand moet het mogelijk zijn geldstromen te blokkeren waarmee moskeeën worden gesteund waar een radicale versie van de islam wordt gepreekt.

'Misbruik van onze vrijheid'

Het gaat specifiek over geldstromen vanuit zogenaamde 'onvrije landen' naar Nederland, die het kabinet zou willen blokkeren. Deze landen, zoals golfstaten als Saoedi-Arabië, Qatar en Koeweit steunen met name moskeeën waar het salafisme wordt gepredikt, de strengste stroming binnen de islam.

"Met dat geld worden onder andere lessen gefinancierd, waarin kinderen wordt geleerd dat afvalligen de doodstraf verdienen en overspel gestraft moet worden met steniging. Deze groeien op met de rug naar de Nederlandse samenleving. Ze maken misbruik van onze vrijheid om diezelfde vrijheid aan te vallen", legt Segers uit.

ChristenUnie-leider Gert-Jan Segers ergert zich aan de traagheid van kabinet: "Die wetgeving moet er snel komen. Het kabinet moet opschieten."

'Kabinet, kom hier snel mee'

Segers heeft de traagheid al vaker achter de schermen aangekaart bij verantwoordelijk minister Wouter Koolmees maar treedt nu naar buiten. "Er is angst voor verlies van contacten en het mislopen van handel. En natuurlijk is het pijnlijk voor onze ambassadeurs als er landen worden aangemerkt als 'onvrij' en de financiering wordt gestopt. Maar we kunnen het ons niet veroorloven er niets aan te doen."

Lees ook

Het is wat hem betreft geen reden om te wachten met wetgeving om deze financiering te stoppen. Hij noemt het 'zeer teleurstellend' en maant het kabinet tot spoed: "Dit is traagheid. En ik houd niet van traagheid. Zeker niet als het gaat om onze vrijheid. Daarom roep ik het kabinet op: kom hier heel snel mee! Komend jaar is het jaar van de waarheid. Over een jaar moet die wet door Tweede en Eerste Kamer zijn goedgekeurd."

Bekijk hier de tv-reportage over dit onderwerp.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.