De Tweede Kamer wil dat inlichtingendienst AIVD onderzoek gaat doen naar geldstromen vanuit de kringen van salafisten naar Nederlandse moskeeën. “Als uit het onderzoek blijkt dat die financiering leidt tot jihadistische activiteiten, dan zou er een verbod op die financiering moeten komen”, aldus Tweede Kamerlid Gert Jan Segers (ChristenUnie).

Het salafisme is een conservatieve islamitische stroming, die met name populair is in de Golfstaten, en wordt beschouwd als een voedingsbodem voor radicalisering en jihad. 

Een ruime meerderheid van de Tweede Kamer steunt een motie van de Kamerleden Gert Jan Segers en Ockje Tellegen (VVD), waarin het kabinet wordt gevraagd om de AIVD aan het werk te zetten.

Diverse moskeeën in ons land ontvangen geld uit salafistische Golfstaten als Koeweit, Qatar en Saoedie-Arabië. Het gaat om miljoenen euro’s, die worden gebruikt voor de nieuwbouw van moskeeën, bijvoorbeeld de Essalam-moskee in Rotterdam. Op die manier kopen zij invloed op het bestuur en de ideologie van die gebedshuizen.

Afgelopen maand presenteerde minister Van der Steur van Veiligheid en Justitie de conclusies van een eerder onderzoek naar de financiering  van Nederlandse moskeeën, uitgevoerd door onderzoeksbureau Rand Europe. Conclusie van Rand was, dat er geen zicht valt te krijgen op de geldstromen. Segers noemt dit onderzoek ‘teleurstellend’. De Tweede Kamer neemt geen genoegen met dit rapport en wil nu dat inlichtingendienst AIVD de zaak grondiger doorlicht.

Segers: “De AIVD heeft eerder onderzoek gedaan naar de invloed van salafisten in Nederland. Nu wil ik antwoord op de vraag waar hun geld heen gaat en welke agenda daar achter zit. De AIVD heeft extra geld gekregen van het kabinet. Gebruik dat hiervoor.”

In Radio EenVandaag Tweede Kamerlid Gert-Jan Segers en Rachid Benhammou, hij is een columnist en journalist. Hij heeft zich verdiept in de problemen van de Rotterdamse Essalam moskee, waar een kort geding speelt rondom de invloed van de Verenigde Arabische Emiraten op de moskee. Verslaggever Laura Kors gaat op bezoek in Rotterdam om uit te zoeken wat moskee-gangers vinden van de financiering van hun moskee.

Kamerlid Segers: 'De AIVD moet onderzoek doen naar salafisme'

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.