De Nederlandse Floor van 't Land (38) woont al 3,5 jaar in het Oostenrijkse dorp Lermoos. In de winter geeft ze skiles, in de zomer werkt ze in een hotel. Dat leven werd flink op z’n kop gezet door de coronacrisis.

In het weekend van 14 en 15 maart moesten alle toeristen Tirol verlaten. Een paar dagen later ging het hele land in lockdown. Ook alle skigebieden gingen dicht en daardoor kwam Floor zonder werk te zitten. "Het ging allemaal heel snel. Voor mij als skilerares was het een vreemde situatie: ik was mijn werk kwijt. In één keer van een vol seizoen met allemaal mensen om je heen, naar helemaal niets", vertelt ze.

'Het was uitgestorven'

De lockdown in Tirol was streng. "Je mocht nog boodschappen doen, maar je mocht je dorp niet meer uit en geen contact hebben met mensen buiten je huishouden. Ik woon alleen, dus dat was wel eenzaam. Ik heb - zoals veel anderen - mijn huis opgeruimd, series gekeken en veel gebeld en geappt."

Floor zag dat de inwoners van Lermoos zich streng aan de regels hielden. "Het was uitgestorven op straat. Mensen hier hebben echt veel verantwoordelijkheid en discipline. En dat zie je volgens mij nu ook terug in de cijfers die teruglopen."

Lege pistes en wandelpaden

Tirol is in de coronacrisis aangemerkt als risicogebied, maar daar ziet Floor in haar omgeving weinig van terug. "Ik was wel verbaasd over hoe Tirol als het zwarte schaap werd neergezet, je kan niet heel Tirol over één kam scheren."

Want zelfs de sneeuwwitte pistes konden de Oostenrijkers niet verleiden naar buiten te gaan. "Je mocht geen bergwandelingen maken en ook toerskiën was verboden. Daar stond een boete op. Er werd ook gecommuniceerd: als jij gaat en het gaat mis, dan moet er een helikopter voor je komen. Dat zorgpersoneel moet zich met coronapatiënten bezig kunnen houden."

Hier ligt het dorp Lermoos

Kleine stappen vooruit

Tirol lijkt nu langzaam uit de lockdown te ontwaken. "In de provincie waar ik woon zijn nu 21 mensen positief getest. Dan is het virus naar mijn idee op zijn retour. Anders wordt ook niet bepaald dat er weer kleine stappen vooruit gezet kunnen worden", vertelt Floor.

Kleine winkels mogen nu weer open en mensen kunnen het dorp weer in en uit. Alles uiteraard wel met anderhalve meter afstand én een mondkapje. Ook kijkt de regering of vanaf 1 mei bepaalde sportfaciliteiten open kunnen. Aan welke regels dat gebonden is, is nog niet bekend.

'Horeca en hotels zetten beste beentje voor'

In het Oostenrijkse Lermoos leven de ondernemers grotendeels van het toerisme, dat nu compleet stilligt. Ook Floor werkt in de zomer in een hotel, en het is nog maar de vraag of dat zijn deuren opent. "Het is heel moeilijk te zeggen, we moeten afwachten."

"Wat ik om me heen hoor is dat veel hotels en horeca hun beste beentje voorzetten om binnen de mogelijkheden van de anderhalvemeter-maatschappij te werken. En als de grenzen weer open zijn, hoop ik dat de toeristen weer naar Lermoos komen. Het is een prachtig en gastvrij dorp."

Waarom we door het coronavirus in lockdown zitten en door eerdere epidemieën niet

Door het coronavirus is bijna de hele wereld in lockdown. Iets wat bij eerdere epidemieën niet gebeurde. Waarom is het bij het coronavirus nu zo anders? Verslaggever Tom van 't Einde legt het uit.

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.