Op wintersportvakantie, ja of nee? Voor liefhebbers is het een dilemma, zeker nu het kabinet reizen naar het buitenland afraadt. Maar skilerares Floor van 't Land geeft de moed voor komend skiseizoen nog niet op. "Veel te vroeg om conclusies te trekken."

Floor woont inmiddels bijna 4 jaar in Lermoos, in het noorden van de Oostenrijkse Tiroler Zugspitze Arena. Veel inwoners van dit gebied leven van toerisme. Toen corona het afgelopen wintersportseizoen verstoorde, zat Floor ineens zonder werk. En dat dreigt nu opnieuw te gebeuren, al wil ze daar nog weinig van weten. Ze hoopt half december gewoon op de piste te staan. Met een klasje aan haar zijde.

Zomerdrukte

"Afgelopen zomer was het, mede door het kortere zomerseizoen, veel drukker dan we gewend zijn in Lermoos", vertelt Floor die tijdens de warmere maanden in een hotel werkt. "Lange tijd was er twijfel of we überhaupt toeristen konden ontvangen, maar toen in mei bleek van wel, stroomden de boekingen binnen."

Oostenrijk, waar toerisme en de vrijetijdsmarkt samen zo'n 15 procent van het Bruto Binnenlands Product uitmaken, was daarmee sneller dan veel andere landen in Europa. "Dat zal zeker hebben geholpen", denkt Floor.

Lees ook

Ineens een eindbestemming

Normaal gesproken verwelkomt Lermoos in de zomermaanden vooral mensen die met de auto onderweg zijn naar Italië, maar deze keer was Oostenrijk de eindbestemming. "En terecht, dit land heeft zoveel meer te bieden dan sneeuw", vindt Floor. "Je zou mijn uitzicht eens moeten zien. In de herfst heeft elk blad een andere kleur."

Van de coronamaatregelen had Floor weinig last, vertelt ze. "Als medewerker in de toerismesector kreeg ik elke week een coronatest van de overheid en eigenlijk iedereen hield zich aan de regels. Daardoor voelde ik me veilig."

Opnieuw in Lockdownn

Maar na de succesvolle zomer is er opnieuw een onzekere periode aangebroken. Omdat ook in Oostenrijk de coronabesmettingen fors toenemen, zit Floor sinds 3 november in lockdown. Alle hotels, andere overnachtingsgelegenheden, cafés en restaurants zijn gesloten.

Daarnaast geldt er in heel Oostenrijk een avondklok van 20.00 tot 6.00 uur. Zo wordt er wordt aan gedaan om half december weer open te kunnen. Rond die tijd valt gewoonlijk de eerste goede sneeuw en start het wintersportseizoen.

Toch nog positief

Het valt Floor op dat de ondernemers in haar omgeving erg hun best doen om positief te blijven. En ook zelf wil ze er nog niet aan dat Lermoos geen wintersporters zal ontvangen dit jaar. "De houding van veel mensen is nu: gooi de boel maar dicht, dan zijn we er in december helemaal klaar voor."

Het advies van de Nederlandse overheid, om in elk geval tot half januari niet naar het buitenland te reizen als dat niet nodig is, vindt ze dan ook 'vrij voorbarig'. "We doen er juist alles aan om deze omgeving coronaproof te maken. Frustrerend dat de overheid nu al conclusies trekt."

Geen plan B

Of ze een plan b heeft? "Eerlijk gezegd niet. Ik ga er nog steeds vanuit dat het wintersportseizoen doorgaat."

Floor hoopt dat veel Nederlanders, Belgen en Duitsers last minute toch besluiten naar de Tiroler Zugspitze Arena te reizen. "Eerst maar eens afwachten en positief blijven."

Lees ook

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.