Minstens 44 door corona besmette Nederlanders doen mee aan een grote claim tegen de Tiroolse autoriteiten. Die zouden de skigebieden te lang hebben opengehouden. "Het gaat me niet om het geld, maar omdat we een coronahaard zijn ingestuurd."

Momenteel bereidt de Oostenrijkse consumentenbond een strafzaak voor, tegen de Tiroolse overheid en de lokale ondernemers. De consumentenbond verwijt bestuurders en ondernemers dat ze waarschuwingen over het coronavirus bewust hebben genegeerd: er is volgens de Oostenrijkse consumentenorganisatie 'in Tirol met levens gespeeld om financiële redenen'.

'Er is met mijn gezondheid gespeeld'

Inmiddels hebben 44 Nederlanders een claim ingediend. Internationaal staat de teller nu op 2723 indieners, het merendeel Duitsers.

Voor de Amsterdamse Maureen Schuurman is de claim een principekwestie. Zij kwam met het coronavirus terug uit skigebied Sankt Anton. "Ik denk dat er met mijn gezondheid is gespeeld. We zijn het hol van de leeuw in gestuurd. Ik ben op 9 maart gekomen. Week 11 is echt de piekweek in dat gebied, er worden tonnen verdiend. De tijd dat alles openbleef is echt gerekt."

Het Oostenrijkse Tirol blijkt een grote besmettingshaard te zijn geweest van het coronavirus. Joris en Maureen waren er begin maart op wintersport, toen alles nog 'normaal' was. "Het vermoeden is dat ze het wisten, maar dat het seizoen gewoon doorging."

Besmet geraakt

"Onze bar 'De Mooserwirt' ging dicht vanwege Corona", vertelt Schuurman. "Maar 100 meter verder konden we weer gewoon terecht bij Basecamp. Dat stond er helemaal vol. Je denkt er niet over na, je hebt lol."

Ze vertelt dat, voordat op donderdag de 12e alles sloot, ze nog naar de Hospiz Alm zijn geweest. "Een groot feest. Achteraf weten we dat we daar besmet zijn geraakt. Een vriendin had gelijk al koorts. Achteraf las ik dat er al op de 28e van februari een vijftal IJslanders besmet was geraakt in ons gebied, toen al."

Lees ook

Alle zeven ziek

Ook Joris Bos is een van de 44 Nederlanders die een claim indienen. Net als Maureen komt hij net uit quarantaine en is nu min of meer hersteld van vermoedelijk corona. Hij en zijn zes vrienden werden allemaal ziek in Ischgl. Ook hij kwam in die drukke week 11. "Voor vertrek had ik nog gekeken of er een negatief reisadvies was. Maar alles was okay."

Op 8 maart werd duidelijk dat de barman van de beroemde Kitlzloch-bar in zijn dorp corona had opgelopen. De autoriteiten ter plaatse noemen het 'heel onwaarschijnlijk' dat de barman anderen had kunnen aansteken. De bar wordt schoongemaakt en daarna weer geopend. Het is er nog gezellig vol die avond. Op 9 maart sluit de bar alsnog, als blijkt dat de barman 15 mensen heeft besmet. Elders in het dorp en in andere valleien zijn de bars dan nog volop open.

De waarheid boven tafel

Een vriend van Joris werd na een paar dagen in Ischgl al ziek. Joris: "We wilden hem gelijk laten testen en begonnen autoriteiten te bellen. De hoteleigenaar werd heel boos op ons en op onze zieke vriend, 'we hadden niet rond mogen bellen zonder dit hen te melden'. Toen kwam de ware aard voor mij naar buiten. Het ging niet om ons welzijn, maar dat we onze mond zouden houden."

Joris kon vervolgens geen enkele arts overhalen om zijn zieke vriend te bezoeken. "We zijn met stille trom vertrokken. Ik krijg er een naar gevoel over achteraf. Het gaat om geld verdienen alleen, alles moest openblijven. Ik ondersteun de claim. Het gaat mij niet om geld maar dat er goed onderzoek gedaan wordt zodat de waarheid boven tafel komt."

Bekijk hier de tv-reportage.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.