Oostenrijkse autoriteiten in het Zillertal roepen Nederlandse après-skigasten die in Gerlos en Mayrhofen zijn geweest op om hun gezondheid goed in de gaten te houden. Het coronavirus heeft in het gebied om zich heen gegrepen.

Een barman in het Oostenrijkse plaatsje Ischgl zou in zijn eentje verantwoordelijk zijn voor honderden besmettingen van wintersporters door heel Europa. Nu blijkt dat niet alleen Ischgl een besmettingsbron is, maar ook de bij Nederlanders populaire plaatsen Gerlos, Mayrhofen en Zell am Ziller.

Aangestoken door barpersoneel

"Wij hebben de laatste dagen een aantal positief geteste gevallen gehad, die in après-skilokalen en -bars zijn geweest", zegt Michael Brandel, regiobestuurder van het Tiroler-district Schwaz.

Het gaat in het bijzonder om bars in Mayrhofen en Gerlos. "Wanneer mensen in een van die gelegenheden zijn geweest, tussen 8 en 15 maart, zijn ze mogelijk in contact geweest met positief geteste medewerkers", vertelt Brandel.

Regiobestuurder Michael Brandel doet een dringende oproep aan iedereen die in Mayrhofen is geweest
info

Om welke bars en hotels gaat het?

Volgens de autoriteiten in Tirol gaat het om de volgende hotels, bars en après-ski-gelegenheden:

  • Mayrhofen: Brück'n Stadl, Scotland Yard Pub, Hotel Strass 'Arena Club', Restaurant 'Steakhouse', Café/Bar 'Happy End'
  • Gerlos: Aprés Ski 'Skihütte', Seppi's Gerlos
  • Zell am Ziller: Zellerstuben, Hili Bar
  • Aschau-Kaltenbach: Bergrestaurant 'Marendalm'

Alle gasten bereiken

Tot vorige week had het Zillertal nog geen meldingen, maar inmiddels zijn dit er ruim 30. "In een hotel heb je gastenlijsten en kun je mensen aanschrijven, maar bij bars niet. Daarom hebben we deze oproep gedaan", zegt Brandel, die ervoor wil zorgen dat hij alle gasten uit het gebied bereikt.

Hij roept Nederlanders op goed na te denken of ze in een van deze gelegenheden zijn geweest. "Wanneer ze daar waren, moeten ze echt goed opletten. Ze kunnen er mogelijk aangestoken zijn." Hij adviseert zieke wintersporters zich te melden bij de GGD en te melden dat zij in Tirol zijn geweest.

Video: Lee en 10 vrienden werden ziek na wintersport in Oostenrijk

Lee Valess ging begin maart met 15 vrienden skiën in het Oostenrijkse Ischgel, waar ook flink aan après ski werd gedaan. Bij thuiskomst werden hij en 10 van zijn vrienden ziek. Vandaag waarschuwen de Oostenrijkse autoriteiten voor corona-risico's.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.