"Niemand wil een tweede Ischgl", zegt Europarlementariër Esther de Lange (CDA). Ze doelt op de duizenden coronabesmettingen in het Oostenrijkse skistadje, begin 2020. Italië, Duitsland en Frankrijk willen een skiverbod, maar Oostenrijk is daar fel tegen.

"Op de piste vinden geen besmettingen plaats, dat gebeurt tijdens het feesten", reageerde de Oostenrijkse minister Elisabeth Köstinger van Toerisme op de ophef die ontstond vanwege de beslissing van haar land om de pistes toch te openen. "De après ski wordt daarom beperkt of zelfs verboden." Maar Europarlementariër De Lange ziet dat anders. "Dan huur je in plaats daarvan een grote blokhut, zit je daar bovenop elkaar en speelt het skigebied alsnóg een rol in de verspreiding van het virus."

Lees ook

Eén lijn trekken

De Europese Unie heeft niet de bevoegdheid om met een wet de Oostenrijkse skigebieden te sluiten. Elk land mag zelf besluiten nemen over de skigebieden, maar volgens de Lange resulteert dat erin dat "je toch even over de grens hopt. En dat is voor de verspreiding van het virus natuurlijk niet wenselijk."

Naast Oostenrijk lijkt het ook in Zwitserland business as usual te worden. Daarentegen zullen er dit jaar in Duitsland, Frankrijk en Italië geen sneeuwfanaten welkom zijn.

Opening skigebieden in 2020
Bron: EenVandaag
Alleen Oostenrijk en Zwitserland verwachten in 2020 hun pistes te openen

Belang van toerisme

Oostenrijk legt in haar beleid volgens Esther de Lange de nadruk op de economie. "Ze willen de gebieden openhouden, omdat ze anders veel toerisme-inkomsten mislopen." Als ze skigebieden zouden sluiten, dan vragen ze om financiële steun van de EU.

Maar specifieke steun voor de economische gevolgen van het sluiten van skigebieden, hoeft Oostenrijk volgens de Europarlementariër niet te verwachten. "Er is voor ieder land een 'corona herstelfonds' in aantocht, Oostenrijk kan daar absoluut een herstart van het toerisme mee financieren."

info

Toerisme in Oostenrijk

Het toerisme is één van de essentiële zuilen van de Oostenrijkse Economie. De totale omzet in de toerismesector in Oostenrijk bedroeg in 2005 15,6 miljard euro. Het toerisme genereert 16,3 procent van het Oostenrijkse BNP. In de winter 2017/2018 overnachtten meer dan 6 miljoen Nederlanders in Oostenrijk. De gemiddelde verblijfsduur bedroeg 5,4 dagen. Bron: travelpro.nl / Oostenrijk.nl

Noodzakelijke reizen afgeraden

Vooralsnog willen Frankrijk, Duitsland en Italië hun skigebieden in ieder geval tot begin januari sluiten. Afhankelijk van de ontwikkelingen van het coronavirus wordt later gekeken of skigebieden open kunnen.

We moeten volgens de Europarlementariër niet vergeten dat, wat landen ook besluiten, niet noodzakelijke reizen nog steeds worden afgeraden door de Nederlandse regering. "We willen een derde golf natuurlijk voorkomen. We willen geen tweede Ischgl."