Luchtvaartmaatschappij Ryanair blijkt getuige-deskundigen van een openbare hoorzitting over de luchtvaartbranche in het Europees Parlement na afloop te hebben "geïntimideerd en bedreigd". Dat zegt CDA-Europarlementariër Wim van de Camp. 

De getuige-deskundigen, onder wie onderzoekers, vakbondsmensen en vertegenwoordigers van luchtvaartmaatschappijen, waren door het Europees Parlement uitgenodigd om hun visie te geven op arbeidsomstandigheden van het personeel in de Europese burgerluchtvaart. Het parlement doet onderzoek naar constructies die vliegmaatschappijen verzinnen om piloten en ander personeel zo goedkoop mogelijk in te huren. Tijdens de hoorzitting uitten deskundigen kritiek op budgetmaatschappijen, waaronder Ryanair, die regels zouden omzeilen. Volgens de sprekers zou zelfs de vliegveiligheid door schijnconstructies in gevaar kunnen komen.

Intimidatie

Diverse sprekers hebben twee weken na de hoorzitting brieven ontvangen waarin Ryanair hen beschuldigt van "lasterlijke uitspraken". In de brieven dreigt Ryanair met stappen als de uitlatingen nog eens worden herhaald. Volgens CDA-Europarlementariër Wim van de Camp ondermijnt Ryanair met zijn "domme actie" het democratisch proces. ,,Dit kan niet, het zijn Amerikaanse methoden", aldus Van de Camp in EenVandaag. ,,Onze experts, en zeker onze vakbondsmensen, moeten vrijuit kunnen spreken in een openbare hoorzitting van het Europees Parlement. Dit is een vorm van intimidatie en dat is onacceptabel." 

Laster

Ryanair laat in een reactie weten de brieven niet te zullen intrekken, en blijft bij zijn waarschuwing de betrokkenen voor de rechter te dagen als zij hun uitlatingen herhalen. ,,Geen enkele luchtvaartmaatschappij kan toestaan dat haar veiligheid in twijfel wordt getrokken of belasterd door onjuiste aantijgingen. We staan volledig achter democratische procedures en de vrijheid van meningsuiting. Deze principes zijn ook niet in het geding door deze mensen te verzoeken de waarheid te vertellen aan het Europees Parlement." Van de Camp wil snel antwoord van Ryanair en wijst er op dat het Europees Parlement  mogelijkheden heeft om Ryanair aan te pakken als ze niet reageren. Hij wijst onder andere op de betrokkenheid van het Europarlement bij de toewijzing van landingsrechten. 

Vertrouwelijke correspondentie Ryanair:

Reactie Ryanair

1. Waarom heeft Ryanair deze brieven gestuurd? 

,,Zoals u zult zien in deze brieven verwijzen zij specifiek naar onjuiste beweringen over de veiligheid van Ryanair. Geen enkele luchtvaartmaatschappij kan toestaan dat haar veiligheid in twijfel wordt getrokken of belastered door onjuiste aantijgingen gemaakt door niet-deskundigen zoals deze pilotenvakbonden en hun betaalde consultants. We staan volledig achter democratische procedures en de vrijheid van meningsuiting, en deze principes zijn ook niet in het geding door deze mensen te verzoeken de waarheid te vertellen aan het Europees Parlement."

2. Overweegt u de dreigementen in te trekken? 

,,We zullen deze brieven niet intrekken. Als deze mensen hun onjuiste beweringen herhalen over de veiligheid van Ryanair, zullen we ze voor de rechter dagen."

3. Waarom was Ryanair niet aanwezig op de hoorzitting op 7 mei?

,,Ryanair was niet uitgenodigd." 

4. CDA-Europarlementariër Wim van de Camp noemt de brieven 'intimiderend' en 'onacceptabel'. Hij roept de voorzitter van het EP op tot actie. Wat is uw reactie daarop? 

,,We zijn er van overtuigd dat de Nederlandse Europarlementariër het met ons eens is dat alle getuigen in het Europees Parlement eerlijk moeten zijn over de veiligheid van luchtvaartmaatschappijen. Als deze mensen de waarheid vertellen over de veiligheid van Ryanair dan lopen ze geen risico op juridische procedures. Getuigen vragen om eerlijk te zijn over de veiligheid in luchtvaart is te kwalificeren als 'intimidatie' noch 'onacceptabele dreigementen'. Als de heer Van de Camp echt actie wil ondernemen dan moet hij er op aan dringen dat de waarheid wordt verteld door deze getuigen over de veiligheid van Ryanair."  

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Download

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.