Het is de week voor Kerst. Traditioneel is dat het moment voor grote goede doelenacties en vanavond begint dan ook 3FM 'Serious Request'. Gul geven in de donkere dagen voor Kerst geeft natuurlijk een goed gevoel, maar zet het ook echt zoden aan de dijk?

In Radio EenVandaag is de Vlaamse filosoof Ignaas Devisch te gast. Hij schreef in Dagblad Trouw een kritisch stuk over de opmars van goede doelenacties, waar ook in België sprake van is, rondom kerst. Devisch ziet dat de overheid zich terugtrekt op dit gebied. In zijn ogen hebben deze acties nog maar weinig met solidariteit te maken hebben. 

Thea Hilhorst, hoogleraar humanitaire hulp van de Erasmus Universiteit, is ethousiaster over grote goede doelenacties. Zij deelt de zorgen van Devisch over de terugtrekkende overheid, maar benadrukt de effectiviteit van acties als Serious Request. Het feit dat we juist rondom kerst de portemonnee trekken ziet Hilhorst als iets positiefs.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.