Grote veranderingen in radioland. 3FM maakt bekend geen Glazen Huis meer op te zetten tijdens Serious Request, terwijl Radio 538 stopt met het uitzenden van de Top 40. De hitlijst was ruim 25 jaar op de zender te beluisteren, maar verhuist nu naar QMusic.

Serious Request gaat het land door

3FM gaat een andere kant op met Serious Request. Geen Glazen Huis meer, geen dj's die vasten, maar drie dj-teams zullen in december te voet door het land trekken om geld in te zamelen voor het Rode Kruis. Het hoofdkwartier van de actie wordt concertzaal TivoliVredenburg in Utrecht.

De zender vond het tijd worden voor verandering rond de actie, waarvan de opbrengst de laatste jaren terugliep. "Het gevoel en het doel van de actie zijn niet veranderd, maar met deze vorm kunnen we het luisterende publiek meer dan ooit bij 3FM Serious Request betrekken en activeren," zegt zendermanager Sharid Alles.

Top 40 naar Qmusic

Kort na het bericht over het Glazen Huis kwam Radio 538 met het nieuws dat ze na 25 jaar stoppen met het uizenden van de Top 40, dé hitlijst van Nederland. 538 wilde de samenstelling van de lijst veranderen, maar kwam er niet uit met met de Stichting Nederlandse Top 40.

Daarom verdwijnt de hitlijst nu van de zender en komt 538 met zijn eigen hitlijst: de 538TOP50. De nieuwe lijst is begin november voor het eerst te horen en zal zich meer focussen op de waardering van populaire nummers. Leden van 538 kunnen nummers beoordelen, en deze score wordt meegenomen in de samenstelling van de lijst.

Enige tijd was het onzeker of het nieuws ook het einde van de Top 40 zou betekenen. Dat bleek niet zo te zijn: concurrent QMusic heeft de hitlijst binnen gehaald. "We zijn heel trots dat de moeder aller hitlijsten binnenkort op de vrijdagmiddag bij Qmusic te horen is. De Nederlandse Top 40 is een ijzersterk merk, dat naast radio ook online, op mobiel en social ongekende mogelijkheden kent", zegt Dave Minneboo, zendermanager van Qmusic.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.