Ondanks de regen die op verschillende plekken in het land viel, blijft de droogte ons de komende weken nog parten spelen. Tussen Haaksbergen, Enschede en Oldenzaal ligt volgens het RIVM en Rijkswaterstaat het droogste stukje van Nederland. Beken en vennen staan er droog, vissen gaan dood en het waterschap controleert of boeren niet stiekem grondwaterputten gebruiken. Ook zijn er gebieden in Nederland waar nog nauwelijks een druppel regen is gevallen.

Volgens Bas Worm van het waterschap Vechtstromen wordt er flink geleden onder de droogte. Watervogels, vissen, salamanders en libellen kunnen er door de extreme droogte niet meer leven en zijn verdwenen. “De mais begint op te krullen. Als dat verder gaat, dan wordt het echt geen goede maisoogst.”

KIJK & LEES MEER:

'200 dagen regen nodig'

Ook in de omliggende steden wordt het heet. “Er komt blauwalg in het water, de zwemwaterkwaliteit staat onder druk.” Het enige dat het waterschap rest is de schade zo veel mogelijk proberen te beperken. “We proberen het beetje water dat er is zo goed mogelijk te verdelen tussen de boer, het water en de stad.”  Worm heeft uitgerekend dat er 200 dagen gemiddelde regen nodig is om de grondwaterstanden weer op het normale peil te krijgen.

“Het is maar afwachten of de grondwaterstanden zich van de winter zullen herstellen. Dat gebeurt over het algemeen in de winter. Maar nu is het tekort zo groot dat we ons afvragen of dat deze winter wel helemaal goed gaat komen,” aldus Bas Worm.

KIJK & LEES MEER:

Verdamping

Vooral in het noordwesten van het land viel wel een paar millimeter regen. Maar volgens meteoroloog Reinier van den Berg zet dat nog geen zoden aan de dijk. “Deze buien zijn een druppel op een gloeiende plaat. Dat ben je door verdamping zo kwijt. Maandag is dat al geschiedenis.”
 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.