Het is al weken mooi, maar vooral droog weer in Nederland. Er wordt binnenkort geen regen verwacht. Dat betekent code geel, een dreigend watertekort. Het neerslagtekort is op dit moment vergelijkbaar met het recordjaar 1976, ook een extreem droge zomer.

Maar in Wilnis denken ze bij deze droogte vooral terug aan 2003. In augustus van dat jaar zorgt het droge weer ervoor dat de dijk brak en het dorp vol stroomt met water. De kade, die uit veengrond bestaat, bezwijkt in de nacht van 26 augustus om 2 uur na extreem droog weer. Ruim 1500 bewoners worden geëvacueerd.

'Toen ik beneden kwam, stond ons huis onder water' 

 Nico Röling is de avond daarvoor teruggekomen van vakantie en slaapt  overal doorheen. “Tegen 5 uur ‘s nachts werd ik pas wakker, de buurvrouw stond voor mijn huis te schreeuwen dat we het huis uit moesten. Toen ik beneden kwam stond ons huis al onder water”. Als hij bij de plek aankomt, ziet hij dat de hele kade verschoven is. “Het was een ravage”.

Droogte veroorzaakte scheuren in dijk

Dat de dijk kon breken had te maken met diepe scheuren vanwege de aanhoudende droogte. Daarom worden de veendijken nu, 15 jaar later, goed in de gaten gehouden door de waterschappen. In Friesland wordt vandaag bijvoorbeeld 600 kilometer aan veendijken natgespoten, om te voorkomen dat de dijken verder scheuren.

Ook verder naar het zuiden, in de regio rondom Wilnis worden dijken besproeid. Jur Bulthuis van het waterschap Stichtse Rijnlanden vertelt dat dit uit voorzorg gebeurd: “We hebben tijdens eerdere inspecties kleine scheurtjes ontdekt. Nu zijn die scheuren nog niet gevaarlijk, maar als we niets doen zullen ze verder scheuren. Het nathouden van de dijken voorkomt dit". 

'De dijken in Wilnis na de ramp enorm verstevigd' 

In Wilnis zelf hoeft men in elk geval geen nieuwe dijkdoorbraak te vrezen, volgens Bulthuis: “De dijk daar is na de ramp enorm verstevigd met metersdikke wanden. De komende honderd jaar zal daar geen doorbraak plaatsvinden". 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.