De Nederlandse staat moet er alles aan doen om de uitstoot van broeikasgassen sterk terug te dringen. Dat heeft de rechter woensdag bepaald. In 2020 moet de uitstoot van broeikasgassen met 25 procent zijn teruggedrongen, vergeleken met de uitstoot in 1990.

De rechter nam dit besluit in de rechtszaak van klimaatgroep Urgenda die samen met bijna 900 mede-eisers de Staat hadden aangeklaagd. Urgenda had geëist dat de overheid de opdracht zou krijgen om de uitstoot in 2020 met 40 procent zou verminderen. Dat niveau is volgens wetenschappers nodig om te voorkomen dat het in Nederland twee graden warmer wordt dan in 1850. De rechter concludeerde dat in Nederland de CO2-reductie met het huidige beleid onder de 17 procent zou blijven, in weerwil van klimaatverdragen. 

De uitspraak is opvallend omdat de rechter met deze uitspraak zich lijkt te bemoeien met de inhoud van het regeringsbeleid. Eerder besteden we in EenVandaag aandacht aan de kansen die Urgenda had bij de rechter: 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.