Het is nog steeds bijna iedere week wel een keer raak in Groningen: de bodem begint te schudden, glazen vallen kapot en er verschijnen nieuwe scheuren in de muren. Vandaag publiceert de Kinderombudsvrouw een rapport over de effecten van de aardbevingen op de ruim 30.000 kinderen en tieners die er wonen. Daaruit blijkt dat de kinderen in het aardbevingsgebied de afgelopen jaren totaal over het hoofd zijn gezien en dat de aardbevingen ook wel degelijk weerslag hebben op de jongste bewoners.

De kinderen geven zelf ook aan dat ze geconfronteerd worden met nogal wat onrust en onzekerheid, zoals bijvoorbeeld over een mogelijke verhuizing of de juridische strijd met de NAM die thuis voor extra spanningen zorgt. 

‘'Te lang zijn kinderen en jongeren in het aardbevingsgebied vergeten,’' aldus de Kinderombudsvrouw. Zo is de hulpverlening en informatievoorziening tot nu toe enkel en alleen toegespits op volwassenen. Ook lijkt er een taboe te bestaan om over de problemen te praten. Zowel op school als thuis als onderling met leeftijdsgenootjes. Een kleine groep kinderen ervaart daarnaast ook echt fysieke en psychische klachten door de aardbevingsproblematiek. Zo zijn er voorbeelden van kinderen die kampen met angststoornissen, slaap- en concentratieproblemen en controledrang. 

Problemen bij ontwikkeling

Het onderzoek kwam er nadat er signalen binnen waren gekomen bij jeugdartsen van de GGD dat sommige kinderen in het aardbevingsgebied te lijden hebben onder de gebeurtenissen. Zo waren er aanwijzingen voor problemen bij de ontwikkeling van de kinderen en jongeren. De Kinderombudsvrouw doet nu een oproep aan scholen en hulpverleners om met een gezamenlijke aanpak te komen, zodat problemen eerder kunnen worden opgespoord.   

Kantelpunt voor Groningen is de zomer van 2012, als in Huizinge de bodem begint te schokken. Met een kracht van 3,6 op de schaal van Richter is het nog steeds de zwaarste aardbeving die het gebied ooit trof. Met de schok van Huizinge schudt ook Den-Haag wakker en lijkt heel Nederland voor het eerst echt bewust te worden van de nijpende situatie in Groningen. Sindsdien is de gaswinning met 60 procent verlaagd. Ondanks dit ingrijpen blijft de Groninger bodem nog altijd in beweging. Volgens het KNMI staat de teller inmiddels op zo’n duizend aardbevingen sinds de eerste meting in 1986.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.