Bij vrouwen is bekend dat er risico's kleven aan het op latere leeftijd moeder worden. Maar wat zijn eigenlijk de effecten op het kind als je op latere leeftijd vader wordt? Experts praten ons bij.

De Amerikaanse acteur Al Pacino is 83 jaar oud en wordt voor de vierde keer vader. Hij en zijn vriendin Noor Alfallah (29) verwachten een baby.

Wat is oud?

Pacino wordt gezien als een oudere vader, maar vanaf wanneer ben je eigenlijk een oudere vader? Volgens klinisch embryoloog Max Curfs is dat niet makkelijk te zeggen. "In de wetenschappelijke literatuur is er geen duidelijk definitie voor 'oud'."

Geen duidelijke definitie dus. Maar volgens Tanja Traag van het CBS zijn er wel steeds meer oudere vaders in Nederland. 'Het aantal mannen tussen de 45 en de 55 die vader worden, is toegenomen. De groep mannen boven de 65 die vader wordt is echt heel klein en neemt ook niet toe.'

Bekijk ook

Gevolgen

Maar net zoals we weten dat er extra risico's zijn als vrouwen op latere leeftijd bevallen, zijn er ook risico's voor mannen die op latere leeftijd een vrouw zwanger maken. "Het risico op aandoeningen bij het kind of complicaties bij de zwangerschap die leeftijd met zich mee kunnen brengen, nemen toe naarmate de vader ouder wordt", zegt Curfs.

Kinderen met een oudere vader lopen meer risico op het hebben van DNA-mutaties. Dat zou het risico op ziekten als bijvoorbeeld schizofrenie kunnen verhogen. "Maar het is natuurlijk niet zo dat als je wakker wordt op je 40ste verjaardag, de risico's ineens vanaf die dag hoger zijn."

Voordelen

En als er eenmaal een gezond kind op de wereld staat, zitten er ook voordelen aan het hebben van een oudere vader. Mensen met een oude vader hebben minder emotionele problemen, omdat hun ouders sociaal en emotioneel meer ervaren zijn.

Daarnaast hebben kinderen van oude vaders een hoger IQ, meer zelfvertrouwen, leven ze gezonder en zelfs langer, blijkt uit de wetenschappelijke literatuur. Uit een Brits onderzoek bleek bijvoorbeeld dat kinderen die werden geboren toen hun vader 45 jaar of ouder was, grotere studiebollen waren dan kinderen met jongere vaders.

Bekijk ook

Oudere vader, dan zelf geen kinderen willen?

Naar aanleiding van het nieuws dat Pacino vader wordt op 83-jarige leeftijd, werd er gisteren door een familietherapeut in Dit is de Dag op NPO Radio 1 gezegd dat kinderen met een oudere vader, zelf vaak geen kinderen willen.

Ze zouden hun vader jong verloren zijn en bang zijn hun eigen vaderrol niet waar te kunnen maken. Maar over deze bewering is geen wetenschappelijk bewijs gevonden, zeggen onze experts.

info

Podcast

De rubriek 'Feit of Fictie?' is nu ook te beluisteren als podcast.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.