Ruim 900 nieuwe schademeldingen zijn er binnengekomen na de aardbeving gisten in het Groningse dorp Zeerijp. Het is de zoveelste aardbeving in het gaswingebied in het noorden.

Woningbouwcorporatie Lefier heeft tienduizenden woningen in het aardbevingsgebied. In Hoogezand hebben ze nu aardbevingsbestendige woningen laten bouwen. Lex de Boer van Lefier legt uit wat dat inhoudt en wat zo’n woning kost. Voor de coordinatie van de afwikkeling aardbevingsschade als gevolg van de gaswinning is oud-minister Hans Alders verantwoordelijk. HIj maant de overheid tot haast maken met een schade-protocol. Tot nu toe is dit nog niet geregeld. 

Hevigste aardbeving ooit sinds 2012

Groningen, om precies te zijn het plaatsje Zeerijp, werd gisteren opgeschrikt door een aardbeving met de kracht van 3.4 op de schaal van Richter. Het Koninklijk Nederlands Meteorologisch Instituut (KNMI) kwalificeert de aardbeving als "zwaar". Het is de hevigste aardbeving ooit sinds 2012. De gaswinning is in 2014 al flink teruggeschroefd om het risico op aardbevingen te verkleinen. De burgemeester van Loppersum, Albert Rodenboog, vindt dat de "gaskraan verder dicht moet. Shell en ExxonMobil moeten hun verantwoordelijkheid nemen voor de veiligheid van Groningen."

De zwaarste aardbeving dateert inmiddels uit 2012, als in Huizinge de bodem begint te schokken. Een aardbeving van 3,6 op de schaal van Richter wordt gemeten. Uit een eerdere reportage van EenVandaag blijkt dat ruim 30.000 kinderen in het aardbevingsgebied in Groningen psychische schade ondervinden.

Psychische schade bij kinderen in aardbevingsgebied

Het volledige interview met Nationaal Coordinator Groningen Hans Alders kijk je hier terug:

Interview Hans Alders

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat.