‘Te weinig oog voor de veiligheid van inwoners’ luidt het harde oordeel van de hoogste bestuursrechter aan het adres van de vorige minister van Economische Zaken Henk Kamp. Ook had de minister moeten onderzoeken hoe Nederland de gasbehoefte had kunnen beperken. Kamp’s opvolger Wiebes krijgt van de rechter een jaar de tijd om een nieuw besluit omtrent de gaswinning te nemen. Wiebes spreekt van van een “stevige uitspraak” en zegt “ermee aan de slag te gaan”

Dick Kleijer van de Groninger Bodem Beweging kan zijn geluk niet op: "Kamp is op alle fronten terugverwezen. De Groningers hebben recht gekregen. De veiligheid van ons als Groningse burgers is voorop komen te staan" 

Jorien de Lege van Milieudefensie noemt de uitspraak 'historisch'. “Deze uitspraak was vernietigend voor minister Kamp, we hebben zo ongeveer op alle punten gewonnen. We gaan dit gepast vieren, maar daarna moeten we ook weer aan de slag, want we willen met de minister om de tafel om er voor te zorgen dat dat afbouwprogramma voor die gaswinning er komt.”

In zijn nieuwe besluit moet Wiebes alleen meewegen hoeveel aardgas consumenten en bedrijven nodig hebben, maar ook ingaan op de risico's op aardbevingen en naar alternatieven voor aardgas kijken. In de tussentijd mag de gaswinning op hetzelfde niveau blijven als nu. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.