In de extra beveiligde rechtbank in Amsterdam-Osdorp is het proces tegen Willem Holleeder hervat. In april werd de rechtzaak gestaakt, omdat Holleeder een hartoperatie moest ondergaan. Hij wordt verdacht van het afpersen van vier zakenlieden, waaronder de in mei 2004 vermoorde vastgoedmagnaat Willem Endstra. Misdaadjournalist John van den Heuvel volgt voor EénVandaag het proces.

Holleeder heeft vandaag de eerste beschuldigingen weersproken. Hij ontkende betrokken te zijn geweest bij de afpersing van de Amsterdamse zakenman Rolf Friedländer. Volgens Holleeder zou hij Friedländer juist voor afpersing door de crimineel John Mieremet hebben gewaarschuwd.

De toenmalige vriendin van Mieremet was de ex-vriendin van de zoon van Rolf Friedländer, Pel. Die zou de vrouw nog meermalen hebben lastig gevallen tot woede van Mieremet. Mieremet zou vervolgens de zoon van Rolf Friedländer hebben willen laten vermoorden, tenzij de zakenman hem grof geld zou betalen. Justitie zegt dat Holleeder met Mieremet heeft samengewerkt om Friedländer het geld afhandig te maken. Holleeder zegt juist zijn eigen leven op het spel gezet te hebben door de zakenman te waarschuwen. Friedländer ontkende vandaag te zijn afgeperst.

Volgens de advocaat van Holleeder is de gezondheid van zijn cliënt nog steeds zwak. De zittingen zullen mede op advies van medici van beperkte duur zijn. Ook wordt het functioneren van het hart van Holleeder door het ziekenhuis op afstand in de gaten gehouden via een kastje dat hij bij zich draagt.

Het gerechtsgebouw is voorzien van een extra omheining, om incidenten te voorkomen. Bij het begin van het proces in april werd het gerechtsgebouw beschoten met twee raketten. De daders van deze aanslag zijn nooit opgepakt.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.