Willem Holleeder heeft vanuit de extra beveiligde gevangenis (EBI) in Vught via medegedetineerden een moordaanslag op zijn zussen Astrid en Sonja en zijn ex-vriendin Sandra den Hartog voorbereid. Dit hebben de aanklagers gezegd tijdens een zitting voor de rechtbank in Amsterdam.

De zussen Holleeder en Sandra den Hartog hebben belastende verklaringen afgelegd in in het proces tegen de Amsterdamse 'topcrimineel', die terecht staat wegens betrokkenheid bij meerdere afrekeningen in het criminele circuit.

Na 17 maanden voorarrest is vandaag een nieuwe zitting in de rechtszaak tegen Holleeder. En het wordt spannend, want advocaat Stijn Franken legt mogelijk de verdediging van Holleeder neer. De zussen en ex van Willem Holleeder dienden vorige week een tuchtklacht wegens belangenverstrengeling. 

Verslaggever Bram de Waal is bij de zitting:

Advocaat Franken moest zich afgelopen vrijdag verantwoorden bij de deken. Hij was in het verleden niet alleen raadsman van Holleeder maar ook van diens ex Sandra den Hartog. Zij heeft belastend verklaard over haar ex samen met de zussen van Holleeder, Sonja en Astrid. 

Toen bekend werd dat het drietal belastende verklaringen had afgelegd, verbrak Franken de banden met Den Hartog. Ook sprak hij met de deken in Amsterdam af dat hij haar niet zou verhoren. Nu is dit toch gebeurd, zeggen de vrouwen. De zussen zijn bovendien geërgerd over de kritische verhoren van advocaat Franken, meldt de Volkskrant maandag. Vooral Astrid heeft ‘nauw en vertrouwelijk samengewerkt’ met de raadsman in het dossier Goudsnip dat gaat om het losgeld dat is betaald in de Heineken-ontvoeringszaak. 

Een mogelijke breuk tussen Franken en Holleeder zou de zaak behoorlijk kunnen vertragen. Het is een zeer omvangrijk dossier die in dat geval volledig zal worden overgedragen naar een nieuwe advocaat. 

Belangenverstrengeling

Het is niet voor het eerst dat een advocaat van Holleeder in opspraak komt vanwege belangenverstrengeling. In 2007 legde Bram Moszkowicz de verdediging van zijn cliënt Holleeder neer in de zaak die draaide om onder andere de afpersing van de geliquideerde vastgoedman Willem Endstra. Deze laatste was tijdens die gebeurtenissen ook een cliënt van Bram Moszkowicz. Endstra zou destijds zelfs in het kantoor van Moszkowicz zijn bedreigd door Holleeder. 

Voor deze afpersing is Holleeder veroordeeld. Het Openbaar Ministerie verdenkt hem echter er ook van opdracht te hebben gegeven voor de liquidatie op Endstra. Ook wordt hij verdacht van het opdracht geven van een reeks andere liquidaties, waaronder die op zijn zwager Cor van Hout, echtgenoot van Sonja.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.