Het is groot nieuws in België. Op een Russische website staan gehackte privé-beelden van bewakingscamera’s. Dat kan al een tijd, maar er is sinds 2015 nog niks veranderd.

Dit is de website waar je kan kiezen uit thonderden camera's waarvan de wachtwoorden zijn gekraakt. Nou ja, gekraakt. Vaak is het wachtwoord door de fabrikant van de camera ingesteld op bijvoorbeeld de cijfers 1234, of 0000, dus echt ingewikkeld om te hacken is het niet.

Als je naar die website gaat zie je dus honderden shots van camera’s, live, terwijl de eigenaren van die camera’s geen idee hebben dat ze voor de hele wereld te kijk staan. De site bestaat al 2 jaar, maar laat zich nergens door weerhouden. 

Maar het wordt nog gekker. Vannacht werden wij benaderd door een informant die ons camerabeelden uit Nederland voorschotelde. En dat was schokkend. Mede omdat het privé-beelden betreft. Zo keken wij mee in de slaapkamer van een kind.

Er zijn honderden Nederlandse camera’s te bekijken op de website van insecam. Belangrijk om altijd een eigen wachtwoord of code aan te maken.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.