Vaak denken Mac computer gebruikers dat ze beter beveiligd zijn tegen virussen en malware dan windows gebruikers. Dat kan zo zijn maar dat betekent niet dat je gevrijwaard bent. Want al vijf jaar lang houdt een virus honderden webcams van Mac-gebruikers in de gaten.

De ontdekker waarschuwt daarom nu Mac-bezitters, schrijft RTLZ. "Veel mensen overschatten de beveiliging van hun computer."

De malware waarmee mensen worden bespioneerd heet Fruitfly en is ontdekt door Patrick Wardle van beveiligingsbedrijf Synack. Mensen downloaden het ongemerkt door op een link te klikken waardoor op afstand de webcam en microfoon van je computer kan worden ingeschakeld. En dat niet alleen, het kan ook nog wachtwoorden en e-mailverkeer onderscheppen.

Wardle stelt dat de malware is gemaakt door "mensen die ziek zijn in hun hoofd" omdat het virus voor spionage kan worden gebruikt. Ook bij gewone gebruikers, zo waarschuwt hij.

Fruitfly is een variatie op een oudere ransomware die wel door de beveiliging van Macs wordt herkend. De nieuwe variant wordt inmiddels herkend door bijna de helft van de virusscanners, dus zo kun je hem weer van je computer af krijgen. Apple is inmiddels om een reactie gevraagd wanneer er een beveiligingsupdate komt.