Wereldwijd vonden dinsdag aanvallen plaats met een nieuwe vorm van ransomware, een 'gijzelvirus' dat computers vergrendelt en vraagt om losgeld. Wie er achter de aanval zit is nog niet duidelijk. 

Sico van der Meer van Instituut Clingendael legt uit: "Het is vaak moeilijk te achterhalen wie er achter een aanval zit omdat de bron vaak niet te achterhalen is. We weten wel dat Rusland vaak Oekraïne gebruikt als speeltuin voor hun hacks.:

Zo zaten op 23 december 2015 werden bijna 700.000 mensen in de Ivano-Frankivsk-regio in Oekraïne getroffen door een stroomstoring van enkele uren. En dat incident stond niet op zichzelf. Tegelijkertijd werden destijds ook andere energiecentrales in het land onder vuur genomen door cybercriminelen.

Beveiligingsexpert Rickey Gevers doet onderzoek naar het virus. "Het zit een beetje tussen een groot en klein virus in. Het lijkt té geavanceerd voor criminelen en té simpel voor een overheid." Hij noemt het wel toevallig dat het weer op Oekraïne gericht is. "Het kan een testvirus zijn om te kijken wat er met deze techniek allemaal mogelijk is. 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.