Nederland is onvoldoende voorbereid op digitale aanvallen uit het buitenland. Dat stelt bridgadegeneraal Wilfred Rietdijk in een interview met de Volkskrant vandaag.

Rietdijk, tevens strategisch adviseur Nationale Veiligheid en Cyber van het Ministerie van Defensie, pleit onder meer voor een centraal orgaan dat zich permanent richt op welke manier de democratie ondermijnd wordt door buitenlandse krachten. 

Op deze manier zou Nederland beter opgewassen zijn tegen nieuwe tactieken van oorlogsvoering, zoals hackpogingen en het verspreiden van nepnieuws. Onder deze nieuwe organisatiestructuur zouden verschillende departementen, zoals het ministerie van Defensie, Veiligheid en Justitie en Buitenlandse Zaken veel nauwer moeten gaan samenwerken.

Informatieoorlog

Als voorbeeld van de nieuwe informatieoorlog die momenteel gevoerd wordt, noemt de generaal onder andere de uit Rusland geïnitieerde valse berichtgeving rond vlucht MH17. Rusland probeerde op deze manier het Nederlandse nieuws te manipuleren. De Nederlandse overheid zou dit soort desinformatie in de toekomst sneller moeten weerleggen, meent Rietdijk. Dit zou ze kunnen doen door bijvoorbeeld nauwe te samenwerken met media.

Hoe kun je je als overheid wapenen tegen digitale manipulatie en hoe staan we er op dit gebied voor in Nederland? Vanavond in EenVandaag.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.