We doen het allemaal wel eens: illegale streams aanklikken. Het was bijvoorbeeld de enige (gratis) manier om te kijken naar de historische bokswedstrijd tussen Mayweather en McGregor. Maar, volgens de Britse krant Independent zijn we daarom 'een sukkel en een makkelijke prooi voor online-boeven'. Wat is er aan de hand?

Piraten betalen geld aan hackers en websites die illegale streams aanbieden. Dat gaat niet alleen over grote evenementen als de  genoemde bokswedstrijd, maar ook een serie als 'Game of Thrones' en bijvoorbeeld de wedstrijden uit de Engelse Premier League. Tientallen gratis streams duiken op het moment dat een belangrijke wedstrijd begint op. Daarvoor in ruil krijgen piraten de mogelijkheid om stukjes malware, gevaarlijke software, op de computers/tablets/telefoons van kijkers naar deze streams te installeren. Daarmee kunnen ze dan later je bankrekening leegroven, je creditcard misbruiken of nog enger: jouw account gebruiken voor andere illegale activiteiten. Of nóg erger: je computer op slot doen met deze ransomware. 

Je zou denken dat deze waarschuwing is ingefluisterd door de grootste belanghebbenden: de eigenaren van de rechten op grote sportwedstrijden bijvoorbeeld, maar dat is niet waar. Meer dan acht nationale- en internationale organisaties en overheden hebben de waarschuwing overgenomen, zoals bijvoorbeeld de Schotse politie.

Het zijn vaak geen grote boeven, blijkt uit recent onderzoek, maar het zijn er wel veel. Het gaat hier om de nieuwste en snelst steigende vorm van criminaliteit, aldus bijvoorbeeld de Britse variant van de CIA, de National Crime Agency. “Er is verassend weinig kennis en kunde nodig om een cybercrimineel te worden. Alles is online beschikbaar, stap voor stap handleidingen, video-cursussen en gratis hacking-gereedschap’.

Uitkijken dus met die illegale streams! 

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.