De terroristen die vorige week de aanslag pleegden groeiden op in het 19e arrondissement van Parijs, een wijk gebouwd op het voormalig slachthuisterrein van de stad. EenVandaag bezoekt deze wijk met documentairemaakster Magali Serre die de mannen portretteerde in de documentaire ‘Les jihadistes du 19e arrondissement'.

Ook spreken we met Felix Olivier, de regisseur van de drie uur durende mini-serie ‘Jihad’ uit 2006, gebaseerd op het leven van een aantal mannen uit de wijk, onder wie Cherif Kaouchi. Olivier bestrijdt dat Cherif een ‘kleine speler’ was en daardoor in de vergetelheid zou zijn geraakt. 

De serie werd tussen 2006 en 2009 herhaaldelijk uitgezonden op Canal+ en veroorzaakte veel ophef. De acteur die Cherif speelt, distantieerde zich na de premiere van de serie, na felle kritieken uit de Arabische wereld. 

Weeshuis

Cherif Kouachi groeide op in een weeshuis in Rennes en vertrok begin 2000 naar het 19e arrondissement, waar hij introk bij zijn broer Said en diens gezin. De mannen liepen hard in het park van Buttes-Chaumont en radicaliseerden in de moskee van Adda-Wa, waar ze in contact kwamen met Farid Benyettou.  

Ze vormden samen met Boubaker al-Hakim het ‘Buttes-Chaumont-netwerk’, dat hielp jihadisten te ronselen voor de strijd van al-Qaeda in Irak na de Amerikaanse invasie in 2003. In 2005 werd  Cherif gearresteerd toen hij naar Syrië vertrok, om van daaruit te gaan vechten in Irak. 

In de gevangenis kwam Cherif in contact met Djamel Beghal, van wie Amedy Coulibaly ook een volgeling was. 

2008: 'onschadelijk'

In 2008 leek het ‘Buttes-Chaumont-netwerk’ onschadelijk te zijn gemaakt toen vijf leden, onder wie Cherif Kouachi en Farid Benyettou, werden veroordeeld tot een celstraf van zes jaar. Ze werden schuldig bevonden aan het ronselen van Fransen voor al-Qaeda-leider Abu Musab al-Zarqawi. 

Ongeveer twaalf Fransen zouden na bemiddeling van de veroordeelden terecht zijn gekomen in trainingskampen en zeven Franse moslimstrijders zouden in Irak om het leven zijn gekomen, sommigen bij zelfmoordaanslagen. 

In de gevangenis ontmoetten Cherif Kouachi en Amedy Coulibaly elkaar in 2013. Coulibaly zat daar een straf uit omdat hij had geprobeerd de moslimextremist Belkacem uit de gevangenis te bevrijden.   

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.