Er moeten 17 duizend nieuwe agenten komen, maar politievakbond ACP heeft er een hard hoofd in dat dit lukt. De vakbond stelt dat de uit noodzaak geboren ambitie om een extra investering van 75 tot 100 miljoen euro vraagt.

De politie zoekt nieuwe agenten. De komende 7 jaar moeten er 17 duizend worden geworven en opgeleid om de vergrijzing van het korps het hoofd te kunnen bieden. Het is een 'uitdaging' die de politiek al van ver had kunnen zien aankomen, vindt ACP-voorzitter Gerrit van de Kamp. "Wij zien dat de problemen accuut zijn en dat er op straat, in de wijk en buurten, te weinig agenten zijn. Ook zijn er bij de recherche te weinig mensen om strafbare feiten op te lossen. En bij de samenleving is er de behoefte en verwachting dat dat wel lukt. Als het zo blijft, komen we klem te zitten."

Kraken en piepen

Politievakbond ACP pleit voor een ingrijpende vernieuwing van de Politieacademie. Die moet meer mankracht krijgen en anders worden ingericht. Agenten zouden bijvoorbeeld sneller de straat op moeten kunnen. "We zitten nu met de brokken. Dat mensen stoppen, was te voorzien", zegt Van de Kamp. "Het kost ook een aantal jaar om mensen goed op te leiden. Dat betekent dat je een gat hebt in de beschikbaarheid van mensen dat zich nu heel erg gaat laten voelen. Burgemeesters beginnen te zien dat ze te weinig mensen hebben, burgers zien steeds minder politie op straat."

De Politieacademie zegt zich vooralsnog geen zorgen te maken over de haalbaarheid van de ambitie. Wel benadrukt vertrekkend directeur Leon Kuijs dat zijn Politieacademie de tijd moet krijgen om naar het gewenste niveau toe te groeien. "We zijn gebouwd op 2000 studenten per jaar en moeten naar 2700. Dat is een forse groei. Als je enig inzicht hebt in het onderwijs dan weet je dat een onderwijsorganisatie die groeit kan kraken en piepen."

Lees ook

'Plof-onderwijs'

Kuijs zegt begrip te hebben voor de wens om vlot meer agenten af te leveren, maar wijst erop dat de kwaliteit van het onderwijs voorop moet staan en dat 'plof-onderwijs' moet worden voorkomen. "Als je het onderwijs te snel laat groeien, dan gaat het niet goed", zegt de Politieacademie-directeur.

CDA-Kamerlid Chris van Dam is er nog niet geheel gerust op dat de Politieacademie haar ambities zal (kunnen) waarmaken, ook omdat de politie concurreert met Defensie en de zorgsector die eveneens verlegen zitten om aanwas. "Als je de staartjes op papier ziet, zouden ze het moeten redden. Maar de vraag is of je voldoende mensen kunt werven om de schoolbanken vol te krijgen. En of je voldoende docenten kunt werven. Laten we zeggen dat het een mooi uitgangspunt is dat de politieacademie zo enthousiast is", zegt Van Dam.

Kortere opleiding

Net als de ACP zou het Tweede Kamerlid graag zien dat de Politieacademie zijn onderwijsaanbod aanpast. "Het duurt nu 3 jaar om iemand op te leiden tot politieagent. Dat zou je moeten proberen korter te maken door het onderwijs te vernieuwen en meer de praktijk erin te brengen. Dat gebeurt nu voor een deel al, maar dat proces zou wat mij betreft sneller mogen."

Tegelijkertijd vindt de CDA'er dat politiek en politie zich niet moeten blindstaren op de werving en opleiding van nieuwe agenten, maar ook oog moeten hebben voor het behoud van personeel. "Daar maak ik me minstens zoveel zorgen over. Het politiewerk is fantastisch, maar aan de politieorganisatie kan nog veel worden verbeterd. Ik ben bang dat je wel heel hard aan het werven bent, maar dat na verloop van tijd de mensen die ervaring hebben weglopen omdat ze er de balen van hebben."

Tv-reportage EenVandaag: Politievakbond ACP: 80 miljoen extra nodig voor veiligheid

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.