De VVD-raadsfracties van twaalf Brabantse gemeenten zijn de vele drugsdumpingen in het buitengebied van hun provincie meer dan zat. Waar blijft de handhaving? Ze schreven een brandbrief aan minister Grapperhaus en de VVD-Kamerleden.

"Pas nog werd op de Brabantse Wal een drugsput van wel 6 meter diep ontdekt, waar drugsafval was gedumpt", zegt Jim Bernaards, raadslid in Bergen op Zoom. "Maandenlang is op die plek structureel gedumpt." Het triggerde Bernaards om de andere VVD-fracties in het Westen van Noord-Brabant te bellen. Samen schreven ze een brandbrief aan Den Haag die gisteravond is verstuurd.

Aanlokkelijke plek

"Deze regio is al jaren een aanlokkelijke plek om drugsafval te dumpen. Er is veel buitengebied: bossen, weilanden en verscholen plekjes", vertelt Bernaards. "Er wordt wel veel gedaan om drugslabs tegen te gaan, maar er is weinig handhaving op het dumpen zelf. Wij kunnen dat niet als gemeenten, daar hebben we de capaciteit niet voor."

Bernaards wil dat er veel meer wordt gecontroleerd en gehandhaafd. "Er zijn bepaalde hotspots waar extra veel wordt gedumpt. We hebben cameratoezicht nodig, maar ook patrouilles door politie, defensie of een speciale taskforce, zoals de vroege veldpolitie."

Lees ook

Steeds andere locaties

Leon van Zoggel is specialist gevaarlijke stoffen bij Strukton. Zijn bedrijf heeft 24/7 teams klaarstaan die binnen een uur ter plaatse kunnen zijn om gedumpt drugsafval op te ruimen en de omgeving te reinigen.

"Wat opvalt is dat er steeds vaker voor andere locaties wordt gekozen om drugsafval te dumpen", vertelt hij. "Zoals riolen, mestkelders of rond verlaten varkensstallen, waar het wordt uitgereden over de weg."

Lees ook

Gevaar voor mens en dier

Het dumpen van drugsafval is een enorm gevaar voor het milieu, voor mens en dier, meent Van Zoggel. Hij heeft dus wel begrip voor de boodschap van de brievenschrijvers. Wel vraagt hij zich af waarom ze nú met hun brandbrief komen. "Ik vind het wel een raar moment. In 2009 was de eerste grote drugsafvaldump in Bergen op Zoom. Waarom nu pas zo'n signaal?"

Fractielid Bernaard heeft het antwoord: "Het is natuurlijk de tijd van de kabinetsformatie. Minister Grapperhaus is wel een keer langs geweest in Brabant, maar op het gebied van de handhaving is nog niks veranderd."

Bekijk hier de tv-reportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.