Frankrijk biedt alle Europarlementariërs en hun medewerkers aan zich volgende maand in Straatsburg te laten vaccineren. Volgens de PvdA in het Europees Parlement lijkt dit op omkoperij. "Het is schandalig."

De prefect van het departement Bas-Rhin, waarvan Straatsburg de hoofdstad is, heeft het aanbod over de vaccinatie in een brief aan het Europees Parlement laten weten. Hij deed dit in opdracht van de Franse minister van Europese Zaken, Clément Beaune.

Weer in Straatsburg vergaderen

Sinds de uitbraak van de coronapandemie is er niet meer vergaderd in Straatsburg. Dit tot verdriet van Frankrijk, want de economie van de stad draait voor een groot deel op de maandelijkse bijeenkomsten van het Europees Parlement.

De Franse minister Clément Beaune
Bron: AFP
De Franse minister Clément Beaune

Onlangs besloot de voorzitter van het Parlement dat de plenaire vergadering in juni weer in Straatsburg moet plaatsvinden. Maar lang niet alle Europarlementariërs vinden dit een goed idee, omdat de corona-pandemie nog niet achter de rug is en niet iedereen gevaccineerd is.

Omkoperij

Het vaccinatie-aanbod maakt PvdA-Europarlementariër Vera Tax dan ook wantrouwig. "Het lijkt op omkoperij: 'Kom naar Straatsburg!' Het is schandalig, dit kan niet. Lidstaten hebben afspraken gemaakt met elkaar hoe ze om willen gaan met corona en de lockdown, grenzen zijn gesloten. Dan is het raar dat Frankrijk Europarlementariërs en hun medewerkers oproept om toch naar Straatsburg te gaan."

Tax vindt het niet kunnen dat Europarlementariërs en hun medewerkers op deze manier voorrang zouden krijgen op Franse burgers.

Lees ook

Geen voorstander

Het vaccin-aanbod van Frankrijk aan de Europarlementariërs rakelt ook weer de discussie op over het maandelijkse verhuiscircus van Brussel naar Straatsburg. Dat een meerderheid van het Europees Parlement hier tegen is, verandert niets aan deze situatie, want die is vastgelegd in het EU-Verdrag.

"De PvdA, en ook de andere Nederlandse Europarlementariërs, zijn er sowieso geen voorstander van, het zou moeten stoppen. Dat ze nu zelfs proberen in coronatijd dat met vaccinaties toch weer op gang te brengen, dat is schandalig", vindt Tax.

Niet over te halen met een vaccinatie

De voorzitter van het Europees Parlement heeft nog niet gereageerd op het vaccin-aanbod van de Fransen. Volgens PvdA-'er Tax zijn alle Nederlandse Europarlementariërs tegen het voorstel.

Als de plenaire zitting van het Europees Parlement volgende maand inderdaad plaatsvindt in Straatsburg, zal Tax daar niet bij zijn.

Europarlementariër van PvdA Vera Tax in EenVandaag

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.