De Seychellen, de eilandengroep in de buurt van Madagaskar, is op dit moment een ware coronabrandhaard. En dat terwijl het land de hoogste vaccinatiegraad ter wereld heeft.

Ruim zestig procent van de bevolking in de Seychellen is inmiddels volledig gevaccineerd. Maar als je geprikt bent, hoop je dat je niet besmet kunt raken met het virus. Toch is een derde van de besmette mensen op de Seychellen wel gevaccineerd. Mogelijk hebben zij ook voor verspreiding van het virus gezorgd.

'Bij meerderheid nog steeds ruimte voor virus om uit te breken'

Dat je besmet kunt raken na vaccinatie was al wel bekend. Maar hoe kan dat er nu, op zo'n grote schaal, gevaccineerden op de Seychellen corona hebben gekregen? "We weten dat er ook bij een behoorlijk hoge vaccinatiegraad er nog voldoende ruimte is voor het virus om tot uitbraken te komen", zegt Marc Bonten, arts-microbioloog en epidemioloog aan het UMC Utrecht.

"Er speelt wel mee dat op de Seychellen een vaccin wordt gebruikt dat iets minder effectief is dan de vaccins die wij hier gebruiken." In de Seychellen wordt naast het AstraZeneca-vaccin namelijk ook het Chinese vaccin Sinopharm gebruikt. Uit recente cijfers lijkt het erop dat dit vaccin een stuk minder goed beschermt dan een vaccin van AstraZeneca of BioNtech/Pfizer.

Lees ook

'We zijn er nog niet'

Maar ondanks dat wij dat Chinese vaccin niet gebruiken, zou er volgens Bonten in Nederland en in andere landen in Europa een behoorlijke uitbraak kunnen komen als bij ons 60 procent van de bevolking gevaccineerd zou zijn.

In Nederland zijn we blij dat de coronacijfers dalen en we steeds meer worden ingeënt. Moeten we ons dan toch zorgen maken als we zien wat er nu op de Seychellen gebeurt? "Het gaat nu goed bij ons, maar we houden ook nog behoorlijk wat maatregelen aan. We moeten dat stap voor stap bekijken. Het gaat goed, maar we zijn er nog niet."

Lees ook

Doorgeven

Wat nog niet helemaal duidelijk is, is of je ook besmettelijk bent als je corona hebt als gevaccineerd persoon. Dus of je het virus kunt doorgeven aan iemand. "Er zijn wel steeds meer aanwijzingen dat je met de vaccins die wij gebruiken, beschermd bent tegen verspreiding. Studies uit Engeland en Israel aten dat zien", zegt Bonten.

Maar knuffelen en de 1,5 meterregel loslaten, kunnen we echt nog even vergeten. "Maar het glas is halfvol. We zijn een jaar verder en kunnen iedereen vaccineren. Die vaccins werken ook heel erg goed en het aantal ernstige zieke mensen dalen." Over de versoepelingen die morgenavond ingaan, maakt Bonten zich geen zorgen.

Meesten niet erg ziek

De mensen die al gevaccineerd zijn en corona kregen op de Seychellen zijn niet erg ziek geworden. Zo'n 80 procent van de mensen die opgenomen werd door een besmetting was nog niet gevaccineerd, of had een onderliggende ziekte. "En dat is een belangrijke winst natuurlijk. Wij in Nederland hebben dit vooral moeten volhouden vanwege druk in de ziekenhuizen. Als die druk minder wordt, kunnen we versoepelen."

De WHO gaat onderzoek doen naar de situatie op de Seychellen, omdat de organisatie zich zorgen maakt.

Epidemioloog Marc Bonten over De Seychellen in EenVandaag
info

Een derde van de besmette mensen nu heeft een vaccin gehad op de Seychellen, maar het is niet zo dat een derde van alle gevaccineerden daar nu corona heeft, zoals eerder werd vermeld.

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.