De vakanties komen dichterbij en landen proberen er alles aan te doen om het toeristisch seizoen te redden. Italië is geen uitzondering: bewoners van toeristische eilanden worden daar nu met voorrang gevaccineerd.

Op het eiland Ischia rinkelt de telefoon weer en er komen weer boekingen binnen, want 68 procent van de bevolking is inmiddels gevaccineerd. Nog een week en dan zal het eiland met 60.000 inwoners, covid-vrij worden verklaard. De eilanden Capri en Procida zijn dat zelfs al. Het maakt toerisme op korte termijn alweer mogelijk.

Eilanden eerst

Maria Rossetti is tevreden met de opkomst tot dusver. Ze werkt voor de plaatselijke ASL, zeg maar de Italiaanse GGD en ziet dat de campagne op het eiland Ischia goed verloopt. "Natuurlijk zijn er mensen die het per se niet willen, het is een vrijwillige vaccinatie immers en er zijn mensen die geen vaccin kunnen krijgen. Dus we hoopten op 85 procent en dat percentage gaan we zeker halen."

Jong en oud wordt op dit moment gevaccineerd in een massavaccinatie-actie die begin deze maand is gestart. Het betekent dat jongeren op het eiland eerder aan de beurt zijn voor een vaccinatie dan ouderen die op het vasteland wonen.

Maria Rossetti
Bron: EenVandaag
Maria Rossetti

Eilanden zijn kwetsbare plekken

Rossetti is het niet eens met de suggestie dat het plan alleen is bedacht om het toerisme te redden. "Nee de strategie is om kwetsbare mensen voor te laten gaan, maar ook kwetsbare plekken. En eilanden die verder gelegen zijn hebben een kwetsbare infrastructuur en zorg."

"Als iemand hier ernstig ziek wordt, zal die met een helikopter naar het vasteland moeten worden gebracht", legt ze uit. "Maar natuurlijk is het ook voor het toerisme. Dit eiland is, net als andere eilanden, vrijwel volledig afhankelijk van het toerisme en de hoop is dat mensen hier nu eerder met vakantie durven gaan."

Lees ook

Deuren open voor toeristen

Toerisme is in Italie goed voor ruim 13 procent van de economie. De Italiaanse regering hoopt daarom dat het land snel weer bezoekers zal aantrekken. Om die reden zijn premier Mario Draghi dat Italië al half mei zijn deuren zou openzetten voor toeristen en niet zou wachten op de beslissingen, die op Europees niveau pas halverwege juni worden verwacht.

Lees ook

De quarantaineplicht is vanaf dit weekend afgeschaft. Dat betekent dat mensen niet langer in quarantaine moeten bij aankomst: een negatieve coronatest is genoeg en binnenkort is een vaccinatiebewijs of een bewijs dat iemand recent corona heeft gehad ook voldoende.

Elena Leonessa
Bron: EenVandaag
Elena Leonessa

'Ischia hoort levend te zijn'

Ook het met voorrang vaccineren van toeristische eilanden hoort bij deze strategie. Hoteleigenaar Elena Leonessa merkte het de afgelopen weken al, toen bekend was gemaakt dat Ischia coronavrij zou worden. De telefoon rinkelde weer, er kwamen weer boekingen binnen. Ook uit het buitenland.

"Normaal zijn wij half mei al vol in het toerismeseizoen, maar dit jaar is bijna alles nog gesloten", vertelt ze. "Zo hoort het niet. Ischia hoort levend te zijn, vol met bezoekers. De vakantie is het mooiste moment van het jaar voor veel mensen. Ik hoop echt dat we veel mensen dit jaar weer een onvergetelijke tijd kunnen geven."

Kijk hier de televisiereportage

Vragen? Stel ze!

Heb je nog vragen of wil je reageren? Stuur ons dan hier een berichtje in onze chat. Elke donderdag vertellen we in de Doe mee-nieuwsbrief wat we met alle reacties doen. Wil je die in je mail? Meld je dan hier aan.